Megszorítások miatt sztrájkolnak Európában

A francia szakszervezetek a kormány nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó tervei miatt sztrájkolnak, miközben London közlekedését a metró alkalmazottait tömörítő szakszervezetek tervezett leépítések miatti munkabeszüntetése bénította meg.
Kasnyik Márton, 2010. szeptember 7. kedd, 11:45
Fotó:

Franciaországban kedden kezdődik Sarkozy elnök nyugdíjkorhatár-emeléssel kapcsolatos terveinek vitája, amit a legnagyobb francia szakszervezetek által szervezett sztrájk kísér. A francia elnök a nemzetközi tőkepiacokat nyugtatná a korhatár 60-ról 62 évre emelésével, a francia szakszervezetek azonban elfogadhatatlannak tartják ezt; a mai sztrájkot a szervezők szerint többmillió tüntetés kíséri majd Párizsban.

A londoni közlekedési szakszervezetek tízezer dolgozója 24 órás sztrájkot kezdett hétfő este 9 óra óta, miután megszakadtak a szakszervezetek és a londoni közlekedési vállalat, a Transport for London vezetősége között tárgyalások. A két nagy közlekedési szakszervezet elfogadhatatlannak tartja 800 munkatársuk tervezett leépítését.

Számos metróvonal egyáltalán nem működik, a brit főváros konzervatív főpolgármestere azonban új buszok és hajójáratok bevetésével próbálja csökkenteni a közlekedési káoszt. A brit kereskedelmi és ipari kamara számításai szerint napi 48 millió fontba kerül a brit cégeknek a sztrájk.

HOZZÁSZÓLÁSOK