Megszorító csomagot fogadott el az olasz kormány

Az olasz kormány megszorító csomagot fogadott el csütörtökön, hogy elkerülje a Görögországhoz hasonló adósságválságot, és egyensúlyba hozza az államháztartást 2014-ben.
MTI-Eco, 2011. június 30. csütörtök, 21:01
Fotó:

Közel 47 milliárd eurónyi megszorító csomagról van szó, amit az olasz parlamentnek 60 napon belül kell jóváhagynia. A tervezett intézkedések között szerepel a központi kormányzati minisztériumok és az önkormányzatok költségvetésének a megnyirbálása, továbbá a cégek és a magánszemélyek adókedvezményeinek szűkítése.

Az idei évre 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol az olasz kormány a tavalyi 4,6 százalékos deficit után. Ez ugyan kisebb, mint számos más euróövezeti országban, ugyanakkor Olaszország államadóssága rohamosan növekszik: 2007-ben, a válság előtti utolsó évben a hazai össztermék (GDP) 103,6 százalékát tette ki, tavaly pedig már 119 százalékot. Ez a második legmagasabb az euróövezetben Görögország után.

A Moody's hitelminősítő a közelmúltban felülvizsgálat alá helyezte Olaszország adósosztályzatát 90 napon belüli leminősítés lehetőségével.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mjanos, 2011.06.30 21:33

No, talán kezdhetünk bizakodni?
Portugálok és az olaszok is kezdenek spórolni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html