Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo értékelése szerint az országa és Fehéroroszország között létrejött olajszállítási megállapodás  "megerősíti a fehérorosz szuverenitást és függetlenséget". Egyben azt is kiemelte, hogy az első szállítmányt az amerikai olajból már május harmadik hetében küldik a beloruszoknak - adta hírül a Business Insider Polska. A megállapodást a szállításáról a fehérorosz külügyminiszter jelentette be.

Pompeo kihasználta az alkalmat arra is, hogy indítványozza: Minszk tegyen meg minden olyan lépést, amely lehetővé teszi, hogy az amerikai cégek üzleteljenek az fehérorosz piacon. Ez az egyik feltétele annak, hogy Belorusszia egy csatlakozhasson a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO). Elmondása szerint Egyesült Államok folytatni kívánja a beloruszokkal való partnerség megerősítését.

A belorusz olajtársaság, a Bielnaftahim szóvivője elmondta a TUT.by portálnak, hogy a Fehéroroszországnak szánt olajat szállító tartályhajó Beamont (Texas) kikötőjéből május 17-én indul, és június elején ér a litván Klajpedzie kikötőbe. Miután Oroszországtól egyre keményebb feltételekkel kapják az olajat a fehéroroszok, az év eleje óta aktívan keresik az alternatív vásárlási lehetőségeket. Megbeszéléseket folytatnak Lengyelországgal is arról, hogy megfordítva a csövekben az áramlás irányát, nyugatról keletre folyjon az olaj Fehéroroszországba.