Megszületett az azeri-örmény békemegállapodás, orosz békefenntartók vonulnak be Hegyi-Karabahba

Az örmény miniszterelnök, Nikol Pashinyan bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Ilham Alijev azeri elnökkel aláírt egy egyezményt a háború befejezéséről. Az orosz védelmi minisztérium pedig kedd hajnalban közölte: Oroszország elkezdte békefenntartók Hegyi-Karabahba telepítését, párhuzamosan az örmény csapatok kivonásával. Jerevánban zavargások törtek ki, míg Azerbajdzsánban ünneplés kezdődött.
Szabó Zsuzsanna, 2020. november 10. kedd, 10:16
Fotó: AFP

"Személy szerint nagyon nehéz döntést hoztam, saját magam és mindannyiunk szempontjából. Aláírtam egy nyilatkozatot az orosz és az azeri elnökkel. A nyilatkozat szövege hihetetlen fájdalmat jelent számomra és a nép számára is" - fogalmazott Facebookon Nikol Pashinyan a Euronews szerint.

A hírt az Interfax és a TASSZ hírügynökségek tették közzé, de megerősítette a Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov is - írja a Euronews.

A Moszkva, Baku és Jereván között Hegyi-Karabah ügyében létrejött megállapodások a fegyveres konfliktus lezárásáról lehetőséget nyújtanak a kérdés igazságos rendezésére úgy, hogy az Azerbajdzsán és Örményország népeinek érdekét szolgálja - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök keddre virradóra.

Örmények ki, oroszok be

Az orosz védelmi minisztérium kedd hajnalban közölte: Oroszország közép-európai idő szerint négy órától elkezdte békefenntartók Hegyi-Karabahba telepítését, párhuzamosan az örmény csapatok kivonásával.

"Összhangban az Azerbajdzsáni Köztársaság elnöke, az Örmény Köztársaság miniszterelnöke és az Oroszországi Föderáció elnöke bejelentésével, 2020. november 10-én (moszkvai idő szerint) 6 óra 00 perctől az Oroszországi Föderáció megkezdi egy békefenntartó kontingens telepítését a hegyi-karabahi konfliktusövezetbe, párhuzamosan az örmény fegyveres erők kivonásával" - adta hírül az MTI az erről kiadott közlemény alapján.

A dokumentum nem részletezte, hogy az örmény csapatoknak milyen területekről kell kivonulniuk, de az azeri elnök, az örmény kormányfő és az orosz elnök által a hegyi-karabahi konfliktus lezárásáról az éjjel elért megállapodás értelmében Jerevánnak november 15-ig a kelabdzsari régiót, november 20-ig az agdami régiót és gazahi régió megszállt területeit, december 1-ig pedig a lacsini régiót kell visszaszolgáltatnia Bakunak, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő, öt kilométer szélességű lacsini folyosó kivételével.

Öt évre szól az oroszok megbízatása

Az orosz békefenntartók megbízatása öt évre szól, ami automatikusan további ötéves ciklusokra meghosszabbodhat, ha a felek hat hónappal a megállapodás lejárta előtt nem jelzik kilépési szándékukat.

Korábban az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a békefenntartó kontingens alapját a központi katonai körzet 15. önálló gépesített lövész dandárja képezi. A katonák átdobása Uljanovszkból Il-76-os katonai szállítógépeken már megkezdődött. Az 1960 fős, 90 páncélozott szállító harcjárművel, valamint 380 egységnyi gépjármű- és különleges technikával felszerelt orosz békefenntartó kontingens törzse Sztyepanakertben lesz.

Korábban Ilham Aliyev azeri elnök arról beszélt, hogy a tűzszünet ellenőrzését török és orosz békefenntartók közösen fogják ellátni. A török kontingens nagyságát nem közölte.

Keddre virradóra megállapodtak

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő keddre virradóra megállapodott a hegyi-karabahi konfliktus lezárásáról, röviddel azután, hogy Azerbajdzsán elismerte: véletlenül orosz helikoptert lőtt le Örményország légterében, a hadszíntértől távol.

Putyin közölte, hogy a konfliktus szereplői az általuk jelenleg elfoglalt állásokban maradnak. "Az Azerbajdzsáni Köztársaság és az Örmény Köztársaság az általuk elfoglalt állásokban maradnak az arcvonal mentén Hegyi-Karabahban és a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő folyosó mentén, az Oroszországi Föderáció békefenntartó kontingenst hoz létre" - jelentette be az orosz elnök. Hozzátette, hogy a megállapodások tartalmazzák a hadifoglyok és az elesettek holttesteinek kölcsönös átadását.

Jerevánban zavargások törtek ki

A bejelentést követően Jerevánban zavargások törtek ki, a megállapodás felmondását követelő örmény ellenzék kezdeményezésére, Azerbajdzsánban pedig ünneplés kezdődött.

Örmény tüntetők kormányhivatalokat fosztogattak hétfőn este Jerevánban a számukra előnytelen azeri-örmény békemegállapodás hírére. A dühös tömeg a miniszterelnöki hivatal elé vonult, és ott tiltakozott.

Hegyi-Karabah vitatott hovatartozású terület, 1994 óta csak tűzszüneti egyezséggel zárták le a konfliktust. A fegyveres összetűzések szeptemberben lángoltak fel újra, több tűzszüneti egyezség született, de a felek egyiket sem tartották be. A hétvégén az örmény csapatok jelentős területeket vesztettek, az azeri hadsereg elfoglalta a terület második legnagyobb városát, Susát.

"Ma, november 9-én Alijev azeri elnök, Pasinján örmény miniszterelnök és én, Oroszország elnöke aláírtunk egy megállapodást, amelynek értelmében kedd éjféltől a hegyi-karabahi konfliktuszóna területén a felek teljes tűzszünetet rendelnek el és minden katonai tevékenységet beszüntetnek" - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az új egyezmény értelmében Azerbajdzsán gyakorolja majd az ellenőrzést a hat hét alatt elfoglalt területek felett, Örményország pedig további körzetekből is kivonja katonáit. A köztes zónákban orosz békefenntartók felügyelik majd a fegyvernyugvást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.11.10 17:49

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html