Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Személy szerint nagyon nehéz döntést hoztam, saját magam és mindannyiunk szempontjából. Aláírtam egy nyilatkozatot az orosz és az azeri elnökkel. A nyilatkozat szövege hihetetlen fájdalmat jelent számomra és a nép számára is" - fogalmazott Facebookon Nikol Pashinyan a Euronews szerint.

A hírt az Interfax és a TASSZ hírügynökségek tették közzé, de megerősítette a Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov is - írja a Euronews.

A Moszkva, Baku és Jereván között Hegyi-Karabah ügyében létrejött megállapodások a fegyveres konfliktus lezárásáról lehetőséget nyújtanak a kérdés igazságos rendezésére úgy, hogy az Azerbajdzsán és Örményország népeinek érdekét szolgálja - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök keddre virradóra.

Örmények ki, oroszok be

Az orosz védelmi minisztérium kedd hajnalban közölte: Oroszország közép-európai idő szerint négy órától elkezdte békefenntartók Hegyi-Karabahba telepítését, párhuzamosan az örmény csapatok kivonásával.

"Összhangban az Azerbajdzsáni Köztársaság elnöke, az Örmény Köztársaság miniszterelnöke és az Oroszországi Föderáció elnöke bejelentésével, 2020. november 10-én (moszkvai idő szerint) 6 óra 00 perctől az Oroszországi Föderáció megkezdi egy békefenntartó kontingens telepítését a hegyi-karabahi konfliktusövezetbe, párhuzamosan az örmény fegyveres erők kivonásával" - adta hírül az MTI az erről kiadott közlemény alapján.

A dokumentum nem részletezte, hogy az örmény csapatoknak milyen területekről kell kivonulniuk, de az azeri elnök, az örmény kormányfő és az orosz elnök által a hegyi-karabahi konfliktus lezárásáról az éjjel elért megállapodás értelmében Jerevánnak november 15-ig a kelabdzsari régiót, november 20-ig az agdami régiót és gazahi régió megszállt területeit, december 1-ig pedig a lacsini régiót kell visszaszolgáltatnia Bakunak, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő, öt kilométer szélességű lacsini folyosó kivételével.

Öt évre szól az oroszok megbízatása

Az orosz békefenntartók megbízatása öt évre szól, ami automatikusan további ötéves ciklusokra meghosszabbodhat, ha a felek hat hónappal a megállapodás lejárta előtt nem jelzik kilépési szándékukat.

Korábban az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a békefenntartó kontingens alapját a központi katonai körzet 15. önálló gépesített lövész dandárja képezi. A katonák átdobása Uljanovszkból Il-76-os katonai szállítógépeken már megkezdődött. Az 1960 fős, 90 páncélozott szállító harcjárművel, valamint 380 egységnyi gépjármű- és különleges technikával felszerelt orosz békefenntartó kontingens törzse Sztyepanakertben lesz.

Korábban Ilham Aliyev azeri elnök arról beszélt, hogy a tűzszünet ellenőrzését török és orosz békefenntartók közösen fogják ellátni. A török kontingens nagyságát nem közölte.

Keddre virradóra megállapodtak

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő keddre virradóra megállapodott a hegyi-karabahi konfliktus lezárásáról, röviddel azután, hogy Azerbajdzsán elismerte: véletlenül orosz helikoptert lőtt le Örményország légterében, a hadszíntértől távol.

Putyin közölte, hogy a konfliktus szereplői az általuk jelenleg elfoglalt állásokban maradnak. "Az Azerbajdzsáni Köztársaság és az Örmény Köztársaság az általuk elfoglalt állásokban maradnak az arcvonal mentén Hegyi-Karabahban és a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő folyosó mentén, az Oroszországi Föderáció békefenntartó kontingenst hoz létre" - jelentette be az orosz elnök. Hozzátette, hogy a megállapodások tartalmazzák a hadifoglyok és az elesettek holttesteinek kölcsönös átadását.

Jerevánban zavargások törtek ki

A bejelentést követően Jerevánban zavargások törtek ki, a megállapodás felmondását követelő örmény ellenzék kezdeményezésére, Azerbajdzsánban pedig ünneplés kezdődött.

Örmény tüntetők kormányhivatalokat fosztogattak hétfőn este Jerevánban a számukra előnytelen azeri-örmény békemegállapodás hírére. A dühös tömeg a miniszterelnöki hivatal elé vonult, és ott tiltakozott.

Hegyi-Karabah vitatott hovatartozású terület, 1994 óta csak tűzszüneti egyezséggel zárták le a konfliktust. A fegyveres összetűzések szeptemberben lángoltak fel újra, több tűzszüneti egyezség született, de a felek egyiket sem tartották be. A hétvégén az örmény csapatok jelentős területeket vesztettek, az azeri hadsereg elfoglalta a terület második legnagyobb városát, Susát.

"Ma, november 9-én Alijev azeri elnök, Pasinján örmény miniszterelnök és én, Oroszország elnöke aláírtunk egy megállapodást, amelynek értelmében kedd éjféltől a hegyi-karabahi konfliktuszóna területén a felek teljes tűzszünetet rendelnek el és minden katonai tevékenységet beszüntetnek" - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az új egyezmény értelmében Azerbajdzsán gyakorolja majd az ellenőrzést a hat hét alatt elfoglalt területek felett, Örményország pedig további körzetekből is kivonja katonáit. A köztes zónákban orosz békefenntartók felügyelik majd a fegyvernyugvást.