A lemondás automatikusan lépett életbe, ezt az időpontot ugyanis a katolikus egyházfő már akkor előre jelezte, amikor távozási szándékát február 11-én bejelentette.
Mostantól kezdetét veszi a ''sede vacante'' (''üres trón'') ideje, amikor a katolikus világ központjában éppen senki nem foglalja el Szent Péter utódaként a trónt.

A lemondás hatályba lépésének pillanatában XVI. Benedek már nem tartózkodott a Vatikánban, még a délután folyamán helikopteren elhagyta a miniállamot és a Castel Gandolfóban lévő pápai nyári rezidenciára repült. Mivel ezúttal - szokatlan módon - egy pápa még életében távozik az egyház éléről, a konklávé előkészítési folyamata már az elmúlt hetekben elkezdődött, egyelőre azonban még nem jelentették be, hogy mikor ülnek össze zárt ajtók mögött a pápaválasztó bíborosok.

Március második felében vagy közepén lehet a konklávé

Erdő Péter bíboros, prímás szerint péntekre várható a konzisztórium, vagyis a bíborosi kollégium összehívása, és március második felében vagy közepén tarthatják meg a konklávét a pápaválasztásra jogosult bíborosok. Az esztergom-budapesti érsek erről a Vatikáni Rádiónak nyilatkozott csütörtökön, miután a bíborosi kar elbúcsúzott a leköszönő XVI. Benedek pápától a Vatikánban.

Erdő Péter a Vatikáni Rádió honlapján közzétett interjúban azt mondta: a csütörtök délelőtti találkozó nagyon baráti hangulatú volt, XVI. Benedek szeretettel fordult az egész bíborosi testülethez, amelynek tagjai egyenként járultak elé. "Legtöbbünk megköszönte neki mindazt, amit az egyház életében tett, és képviselt, és (...) megköszöntük azt a kegyelmet is, amit rajta keresztül Isten adott az egyháznak" - tette hozzá. Elméletileg olyan is megválasztható, aki nem bíboros - mondta Erdő Péter, aki szerint valószínűleg a bíborosi testület soraiból fognak választani.

A következő napok programjaira vonatkozó kérdésre válaszolva megállapította: az eddigi közlések szerint péntekre várható a konzisztórium - a bíborosi kollégium - összehívása, hétfőn megkezdődhetnek a tanácskozások, ahogy ezt a pápaválasztás rendje szerint kilátásba helyezik. A bíboros szerint a hónap második felében vagy közepe táján kerül sor a konklávéra