Megszüntetnék a roaming-díjakat

Brüsszel eltörölné a mobiltelefonos roaming-díjakat. Azt azonban nem engedné, hogy a különböző országok szolgáltatói közötti árkülönbség miatt az uniós polgárok ügyeskedni kezdjenek.
Inforádió, 2014. március 22. szombat, 15:46
Fotó: Reuters

Az interneten megjelent cikkekben sokan már azon spekulálnak, mikor érdemes mondjuk romániai szolgáltatónál szerződést kötni, hogy majd a magyarországi tarifáknál jóval olcsóbban telefonálhassanak. Az ügyeskedésre nem biztos, hogy lesz mód, a szakbizottság ugyanis jelezte: olyan szabályozást szeretnének, amelyben a szolgáltatók korlátozhatnák a roamingolás túlzott mértékű kihasználását.

"Valószínűleg lesznek olyan extra szabályok ebben a tervezetben, amelyek vagy időhöz kötik a roaming használatát, vagy egy olyan konstrukciót találnak ki, amely egy bizonyos limitet határoz meg, ami alatt díjmentes a szolgáltatás, felette viszont már vannak extra költségek " - mondta el az InfoRádiónak Khell Bogdán, a mobilaréna.hu főszerkesztője.

Megszüntetné Brüsszel az internetszolgáltatás korlátozását, lassítását is, ami szintén sokakat érintene - jelezte Khell Bogdán.

A tervezet ugyanis kitér arra, hogy szeretné eltörölni azt az egyébként Magyarországon is tetten érhető gyakorlatot, hogy a szolgáltatók bizonyos típusú internet-forgalmakat korlátoznak.

"Itt elsősorban a viber- vagy a skype típusú szolgáltatásokról van szó, Az unió szeretné, hogy bárki, aki egy szolgáltatónál internet-hozzáférést vásárol, az internet minden részéhez hozzá tudjon férni.

Szakértők szerint nem kizárt, hogy a roaming díjak eltörlése áremelkedést hoz a piacon, mivel a szolgáltatók várhatóan megosztva ugyan, de az összes előfizetőre ráterhelhetik a barangolás miatt felmerülő költségeiket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

doktorFTi, 2014.03.23 10:15

Az sem lenne piskóta, ha a hálózat használatakor nem futkosnának feleslegesen a hívások oda-vissza: jelenleg külföldről vagy külföldre kezdeményezett akciókor a mindenkori hazai szolgáltatóhoz szalad a hívás, majd visszamegy. Ez a roaming, ez az, ami teljesen felesleges. A hálózati rendszerek pontosan tudják azt is, hogy a két vagy több egymáshoz kapcsolódód kütyü akár a legrövidebb úton megtalálja egymást, a számazonosító - ami országkódot is tartalmaz - alapján a mobilszolgáltatók a forgalomdíjakat meg el tudnák egymás között számolni. Az EU valami hasonlót szeretne, ezen dolgoznak már.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paraszt, 2014.03.22 21:06

@jobbajobb: ebben egyetértünk elvégre azért únió az únió
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.22 17:57

...ideje már megszüntetni ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html