Megtagadták az amerikai vízumot az orosz ENSZ-küldöttség tíz tagjától

Megtagadta az Egyesült Államok a beutazó vízum kiadását az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakának általános vitájára készülő orosz küldöttség tíz tagjától - közölte az egyik érintett, Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke az Interfax hírügynökséggel kedden.
K. Kiss Gergely, 2019. szeptember 24. kedd, 13:45
Fotó: Reuters

Moszkva szerint az ENSZ székházának otthont adó Egyesült Államok megsértette nemzetközi kötelezettségeit, az orosz külügyminisztérium ezért tiltakozásul bekérette az amerikai nagykövetség ügyvivőjét.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes közölte: az Egyesült Államoknak kötelessége vízumot biztosítani mindenkinek, aki állami küldöttség tagjaként ENSZ-rendezvényre utazik az országba. Washington megsérti nemzetközi kötelezettségeit, ugyanis nincs joga megtagadni a vízum megadását egy hivatalos küldöttségnek - mondta.

Peszkov szerint a helyzet megfelelően kemény reagálást von maga után Oroszország részéről. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő visszautasította azt az amerikai magyarázatot, hogy technikai okokból nem tudták határidőre kiadni a beutazási engedélyeket. Mint mondta, a vízumkérelmeket idejében nyújtották be.

A moszkvai amerikai követség orosz hírügynökségek megkeresésére nem kívánta kommentálni a történteket. Zaharova szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyosan fel fogja vetni az ügyet amerikai hivatali partnerének, Mike Pompeónak New Yorkban. A két politikus a világszervezet közgyűlésének általános vitája alkalmából folytat majd eszmecserét.

HOZZÁSZÓLÁSOK