Moszkva szerint az ENSZ székházának otthont adó Egyesült Államok megsértette nemzetközi kötelezettségeit, az orosz külügyminisztérium ezért tiltakozásul bekérette az amerikai nagykövetség ügyvivőjét.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes közölte: az Egyesült Államoknak kötelessége vízumot biztosítani mindenkinek, aki állami küldöttség tagjaként ENSZ-rendezvényre utazik az országba. Washington megsérti nemzetközi kötelezettségeit, ugyanis nincs joga megtagadni a vízum megadását egy hivatalos küldöttségnek - mondta.

Peszkov szerint a helyzet megfelelően kemény reagálást von maga után Oroszország részéről. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő visszautasította azt az amerikai magyarázatot, hogy technikai okokból nem tudták határidőre kiadni a beutazási engedélyeket. Mint mondta, a vízumkérelmeket idejében nyújtották be.

A moszkvai amerikai követség orosz hírügynökségek megkeresésére nem kívánta kommentálni a történteket. Zaharova szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyosan fel fogja vetni az ügyet amerikai hivatali partnerének, Mike Pompeónak New Yorkban. A két politikus a világszervezet közgyűlésének általános vitája alkalmából folytat majd eszmecserét.