Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ian Hawes 25 éves amerikai fiatalember alaposan rászedte Donald Trump republikánus elnökjelölt rajongóit - derült ki a krmg.Com és a Politico cikkéből. A dinnerwithtrump.org weboldalon versenyt hirdetett azért, hogy a győztes együtt ebédelhessen a meglehetősen nagy, finoman fogalmazva lelkes támogatói (durvábban elvakult) tábort gyűjtött ingatlanmágnással.

Hawes nem amatőr szélhámos, ezért a részvételért nem kért pénzt, a jelentkezők e-mail-címük megadásával beszállhattak a versenybe. Az internetes propaganda - a csaló nyolcezer dollárt (2,2 millió forint) költött Facebook-reklámra - azonban arra célzott, hogy aki támogatja Trump kampányát, annak jobbak a nyerési esélyei.

Erre lehetőséget is biztosított az American Horizons PAC nevű pénzalapon keresztül, amelyet még júniusban bejegyeztetett a választások tisztaságáért felelős Federal Elections Commissionnál (FEC) a Trumpot támogató szervezetek között.

A fránya apró betű

A részleteket az apró betűs részre, a site-on eldugott hivatalos ajánlatra hagyta. Ebből kiderült, hogy a befizetés nem növeli a játékosok esélyét, továbbá hogy az ebéd az elnökjelölttel voltaképpen két belépő az egyik pénzgyűjtő rendezvényére, amelyen ő maga is megjelenhet.

Az oldalon, amelyet Trump mosolygós fotója uralt rengeteg amerikai zászló előtt, 410 ezren regisztrálták magukat. Hawes ezzel értékes adatbázist gyűjtött e-mail-címekből, amelyeket felhasználhat további akcióhoz.

Több tízezer balek

Fontosabb azonban, hogy 21 ezren pénzt is küldtek, és a sok kicsi sokra megy elve alapján egymillió dollárral gazdagították a szélhámos szervezetét. Mert az is része a történetnek, hogy az American Horizons PAC egy fillért sem utalt át Trump kampányára. Végül is attól, hogy regisztráltatta magát erre a lehetőségre, még nem kell a tettek mezejére is lépnie.

Utána az özönvíz

A Politicónak nyilatkozott Pat Kulina, aki 265 dollár támogatást küldött. Azt hitte Trump kampányát segíti a pénzével. Ma már úgy látja, hogy átverték, kifosztották, ezért követeli vissza a pénzét.

A FEC-nek kevés esélye van arra, hogy csalás vádjával pert indítson az American Horizons ellen. Ann Ravel, a szervezett megbízottja nagyon frusztrált amiatt, hogy az embereket becsapják. Ugyanakkor úgy véli, hogy legfeljebb a fogyasztóvédelmi hatóságoktól remélhetnek valamilyen gyógyírt a bajukra.

A "szakzsargonban" egyébként nigériai csalásként ismerik a Trump-ebéd ügyében alkalmazott módszert. Ennek lényege, hogy ha elég sok - jelen esetben több százezer - embert elér az alapüzenet - miszerint ingyen vagy legfeljebb egy kevés anyagi áldozat árán jó eséllyel az elnökjelölttel ebédelhet -, akkor biztos akad köztük elég - néhány tízezer -, aki nem elég okos vagy körültekintő ahhoz, hogy benyelje a nyilvánvaló átverést. És a sok becsapott ember kicsi pénze nagy halomba gyűlhet - a szerk.