BUX
38682

Megtalálták a kiskaput az oroszok

Megvan a lehetőség arra, hogy a Gazprom pótolja annak a gáznak egy részét, amely az ukrán tranzit elakadása miatt esetleg nem jut el Európába. Szó szerint a hátsó kapun jöhet be az energiahordozó.

Napi.hu, 2014. június 16. hétfő, 18:39

Ukrajna a 2006-os és a 2009-es gázválság idején is megcsapolta az Európába irányuló orosz tranzit gázt, hogy pótolja kieső importját. Erre most is van esély, miután a Gazprom hétfő délelőtt leállította a szomszéd országba irányuló exportját. Ugyanakkor most kisebb a kockázat, ugyanis az oroszok találtak egy kiskaput, amelyen keresztül hasonló esetben részben mégis eljuttathatnák az energiahordozót itteni vevőiknek.

Az Európai Bizottság ugyanis hajlandó tárgyalni arról, hogy megnöveljék az Opal vezetéken keresztül ékező gáz mennyiségét - jelentette be a RIA Novosztyi tudósítása szerint Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója. A cégvezető szerint ha gondok akadnának az Ukrajnán átvezető tranzittal, akkor gyors megoldást köthetnének az Opal átviteli kapacitásának növelésére.

Ez a vezeték köti össze a nyugat-európai vezetékhálózatot az Északi Áramlat 2012-ben elkészült első szakaszával. Az utóbbi észak felől elkerüli a tranzit országokat, így közvetlenül juttathat orosz gázt Németországba. Az Európai Unió azonban az Opalon keresztül korlátozza a rajta keresztül Európába jutó energiahordozó mennyiségét, ugyanis egy uniós szabály szerint nem lehet azonos a gáz termelője és a hosszú távú szállítást biztosító vezeték tulajdonosa.

A rendelkezés célja, hogy megakadályozza az energiapiaci monopóliumok kialakulását. Ez esetben a Gazprom túlsúlyát igyekeznek korlátozni a szabály alkalmazásával. Úgy tűnik azonban, hogy a rendkívüli helyzetben fel lehet függeszteni a szigorú korlátozást.