Andrej Durbin orosz farmer és a hozzá hasonlók az elmúlt húsz évben a többszörösét érték el annak, aminek a Szovjetunió hetvenéves története során a közelébe se tudott jutni: kiemelkedő gabonaexportőrré tették Oroszországot - kezdi háttérelemzését a Bloomberg. Burdin mintapéldája a fejlődésnek.

Az elmúlt néhány évben megháromszorozta a Fekete-tenger parti sztyeppén lévő farmjának területét, elnyerte a helyi kormányzat összes létező kitüntetését és visszaforgatta vállalkozásába az exporton elért nyereségét.

Gazdaságának idei termése háromszor nagyobb lesz az öt évvel ezelőttinél, amivel ő is hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország megelőzte a világ gabonakivitelében az USA-t. A várakozások szerint idén az EU-t is lehagyják, megszerezve a valaha a nagy nyugati játékosok által uralt piac jelentős részét - derül ki washingtoni mezőgazdasági minisztérium (USDA) adataiból.

Nyomják a bizniszt

A lehetőséget felismerték az oroszok: híres milliárdosaiktól kezdve a Durbinhoz hasonló kis szereplőkig nyomják a magántőkét az ágazatba. Megjelentek a színen a nyugati multik: az Olam International, a Cargill, a Glencore, amelyek a gabonasilóktól az exportterminálokig sok mindenbe befektetnek.

Az oroszok az expanzió eredményeként máris megszereztek néhány olyan piacot, amelyen korábban az USA termelői voltak a császárok. Ezek közé tartozik Egyiptom, a világ legnagyobb gabonaimportőre, de ott vannak Nigériában, Bangladesben és Indonéziában is.

Ez óriási fordulat. Néhány évtizede a Szovjetunió még az Egyesült Államokból importált gabonát, mert képtelen volt megtermelni a saját szükségletei kiszolgálásához szükséges mennyiséget.

Fél áron

A sikerhez hozzájárul a legendásan jó termőföld, illetve a fekete-tengeri kikötők használata. Mindkét tényező csökkenti az orosz exportgabona árát. Az exportőrök a legfontosabb közel-keleti importőröknek legnagyobb versenytársaikhoz képest fél áron tudnak szállítani - mutatták ki a Kansasi Állami Egyetem kutatói.

Sok nyugati termelő átállt a jobb minőségű gabona termesztésére, ám emiatt többet kell kérnie árujáért az oroszoknál. Az USA-ban visszafogták a búzatermelést. Jövőre 1919 óta nem látott szintre esik e növény termesztése - állítja a The Scoular Co. kansasi gabonakereskedő cég.

Árak

Sajátos módon még a kisebb tárolókapacitás is az orosz termény mellett szól, mert emiatt gyorsabban kiviszik az árut országból, ami tovább mérsékli a költségeket. Az orosz kormány korlátozza ugyan az exportot, hogy alacsonyan tartsa a hazai árakat, ám ezzel távol tartja a külföldieket a belső piactól.

Amikor 2010-ben a gabonát is károsító oroszországi erdőtüzek miatt az égbe szökött az orosz gabona ára, Egyiptomban lázadások törtek ki a drágaság miatt. Ez hozzájárult a 2011 tavaszi forradalomhoz.

Összességében folyamatosan nő a kivitel 2002 óta, azóta hogy Oroszország újrakezdte a tömeges gabonakivitelt. Júliusban 169 dollárért adtak egy tonna terményt, ami hétéves mélypont, az ár hét százalékkal csökkent csak idén. Nem csoda, hogy Arkagyij Zlocsevszkij, az Orosz Gabonaunió első embere úgy véli: klimatikus adottságai miatt Oroszország küldetése, hogy nagy gabonaexportőr legyen.

Múlt és jövő

A változásoknak egy évtizeddel ezelőtt a föld adásvételének felszabadítása adott lendületet. Ennek nyomán kezdődtek meg a technikai beruházások a termelésbe, a növényvédelembe és az értékesítésbe.

Az említett Andrej Burdin húsz éve egy öreg Ladát cserélt el egy szovjet időkből származó traktorra. Bérelt földet kezdett művelni, amely 2005-ben került a tulajdonába. Ma fél tucat importált traktorral, német növényvédőgéppel gazdálkodik.

A múlt héten Alekszander Tkacsev agrárminiszter azt jelenthette Vlagyimir Putyin államfőnek, hogy becsléseik szerint idén az elmúlt 25 év legjobb termését takaríthatják be. A következő évtizedben további 20 százalékkal bővíthetik a gabonatermesztést.

Az export devizabevételt hoz azoknak farmereknek, akiknek földjük van Dél-Oroszországban. Ebből aztán megszedhetik magukat - összegezte a lényeget röviden Tkacsev.