Megtalálták az oroszok a csodafegyvert, amivel győzhetnek

Oroszország tavaly megelőzte az USA a világ gabonaexportőreinek listáján és idén lenyomhatja az EU-t is az első helyről. A gabonaexporttal foglalkozó farmerek húsz év alatt csóróból jómódúvá váltak, egyesek szerint az oroszok küldetése, hogy országuk a világ éléskamrájává váljon.
Napi.hu, 2016. október 9. vasárnap, 09:07
Fotó: Reuters

Andrej Durbin orosz farmer és a hozzá hasonlók az elmúlt húsz évben a többszörösét érték el annak, aminek a Szovjetunió hetvenéves története során a közelébe se tudott jutni: kiemelkedő gabonaexportőrré tették Oroszországot - kezdi háttérelemzését a Bloomberg. Burdin mintapéldája a fejlődésnek.

Az elmúlt néhány évben megháromszorozta a Fekete-tenger parti sztyeppén lévő farmjának területét, elnyerte a helyi kormányzat összes létező kitüntetését és visszaforgatta vállalkozásába az exporton elért nyereségét.

Gazdaságának idei termése háromszor nagyobb lesz az öt évvel ezelőttinél, amivel ő is hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország megelőzte a világ gabonakivitelében az USA-t. A várakozások szerint idén az EU-t is lehagyják, megszerezve a valaha a nagy nyugati játékosok által uralt piac jelentős részét - derül ki washingtoni mezőgazdasági minisztérium (USDA) adataiból.

Nyomják a bizniszt

A lehetőséget felismerték az oroszok: híres milliárdosaiktól kezdve a Durbinhoz hasonló kis szereplőkig nyomják a magántőkét az ágazatba. Megjelentek a színen a nyugati multik: az Olam International, a Cargill, a Glencore, amelyek a gabonasilóktól az exportterminálokig sok mindenbe befektetnek.

Az oroszok az expanzió eredményeként máris megszereztek néhány olyan piacot, amelyen korábban az USA termelői voltak a császárok. Ezek közé tartozik Egyiptom, a világ legnagyobb gabonaimportőre, de ott vannak Nigériában, Bangladesben és Indonéziában is.

Ez óriási fordulat. Néhány évtizede a Szovjetunió még az Egyesült Államokból importált gabonát, mert képtelen volt megtermelni a saját szükségletei kiszolgálásához szükséges mennyiséget.

Fél áron

A sikerhez hozzájárul a legendásan jó termőföld, illetve a fekete-tengeri kikötők használata. Mindkét tényező csökkenti az orosz exportgabona árát. Az exportőrök a legfontosabb közel-keleti importőröknek legnagyobb versenytársaikhoz képest fél áron tudnak szállítani - mutatták ki a Kansasi Állami Egyetem kutatói.

Sok nyugati termelő átállt a jobb minőségű gabona termesztésére, ám emiatt többet kell kérnie árujáért az oroszoknál. Az USA-ban visszafogták a búzatermelést. Jövőre 1919 óta nem látott szintre esik e növény termesztése - állítja a The Scoular Co. kansasi gabonakereskedő cég.

Árak

Sajátos módon még a kisebb tárolókapacitás is az orosz termény mellett szól, mert emiatt gyorsabban kiviszik az árut országból, ami tovább mérsékli a költségeket. Az orosz kormány korlátozza ugyan az exportot, hogy alacsonyan tartsa a hazai árakat, ám ezzel távol tartja a külföldieket a belső piactól.

Amikor 2010-ben a gabonát is károsító oroszországi erdőtüzek miatt az égbe szökött az orosz gabona ára, Egyiptomban lázadások törtek ki a drágaság miatt. Ez hozzájárult a 2011 tavaszi forradalomhoz.

Összességében folyamatosan nő a kivitel 2002 óta, azóta hogy Oroszország újrakezdte a tömeges gabonakivitelt. Júliusban 169 dollárért adtak egy tonna terményt, ami hétéves mélypont, az ár hét százalékkal csökkent csak idén. Nem csoda, hogy Arkagyij Zlocsevszkij, az Orosz Gabonaunió első embere úgy véli: klimatikus adottságai miatt Oroszország küldetése, hogy nagy gabonaexportőr legyen.

Múlt és jövő

A változásoknak egy évtizeddel ezelőtt a föld adásvételének felszabadítása adott lendületet. Ennek nyomán kezdődtek meg a technikai beruházások a termelésbe, a növényvédelembe és az értékesítésbe.

Az említett Andrej Burdin húsz éve egy öreg Ladát cserélt el egy szovjet időkből származó traktorra. Bérelt földet kezdett művelni, amely 2005-ben került a tulajdonába. Ma fél tucat importált traktorral, német növényvédőgéppel gazdálkodik.

A múlt héten Alekszander Tkacsev agrárminiszter azt jelenthette Vlagyimir Putyin államfőnek, hogy becsléseik szerint idén az elmúlt 25 év legjobb termését takaríthatják be. A következő évtizedben további 20 százalékkal bővíthetik a gabonatermesztést.

Az export devizabevételt hoz azoknak farmereknek, akiknek földjük van Dél-Oroszországban. Ebből aztán megszedhetik magukat - összegezte a lényeget röviden Tkacsev.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.10.10 09:21

@zuljin: Az, hogy a Nyugat hanyatlik, kb. 100 éves gondolat, az első vh. után jelent meg. a számok pedig magukért beszélnek: ma sokkal kisebb a nyugati fölény, mint 100 éve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.10.09 21:13

@krix:
Kissé bonyolultabb a dolog annál amit te itt előadsz.
A búza, az orosz búza termésátlaga nagyon ingadozik, szélsőségesebb az éghajlatuk mint nálunk. Nincsenek tárolóik, vagy ha vannak rosszak. A gabona tárolása komoly tudomány, főleg manapság. Sokféle kártevő, tárolási betegség fenyegeti a megtermett gabonát. Nagyon magasak a követelmények ma már.
Amerika kiépítette a tárolási kapacitásokat már régen, ezért komoly tartalékaik vannak egy aszály vagy más természeti csapás kivédésére. Az oroszoknál ez gond.
A búza termesztése igen komoly anyagokat igényel, főleg kémiai vegyületeket. Ez nekik nincsen vagy ha van kevés és nem is a legkorszerűbbek. Ez egészségügyi vonatkozásban komoly veszélyt jelent.
Aztán itt van a szállítás kérdése, amely szorosan összefügg a tárolással és a közlekedési infrastruktúrával.
Szóval a cím hamis mert egy-két kedvező évből semmilyen következtetést nem lehet levonni. Azt meg eddig is tudtuk, hogy ott jó talajok vannak, de ez kevés egy tartós világpiaci jelenléthez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zuljin, 2016.10.09 20:48

Ismerjük már 150-200 éve, hogy a Nyugatnak befellegzet, hanyatlik a nyugati értékrend és világ. Aztán valahogy sosem jön be, ideje lenne leszoknotok a vodkáról!
"Megjelentek a színen a nyugati multik: az Olam International, a Cargill, a Glencore, amelyek a gabonasilóktól az exportterminálokig sok mindenbe befektetnek."
Persze az nem túnik fel nektek szarháziak, hogy még szöveget sem tudtok értelmezni, de azért osztjátok a 0 IQ-tokat mindenfelé. Szánalmas kakikupacok vagytok, akik nem veszik észre magukon, hogy mennyire nem értenek semmihez :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.10.09 20:15

@Ditel:
Hm, értelmes válasz fölvetéseimre, olyan libsibolsis.
Nem tehettek róla ilyenek vagytok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.10.09 20:14

@foldnyuzo:
Nem istenítem őket, Hitler se tette, mégis sikerült neki beindítania az oroszok Urálon túli iparát.
Most a zeu teszi ugyanezt.
Még egyszer elmondom: az oroszoknak mindenük megvan, hogy kenterbe verjék a világot. Egyedül a balfékségük akadályozza meg őket ebben, ha ez ne adj Isten elmúlik (pl. a szankciók hatására), akkor Isten irgalmazzon Európának...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html