BUX
37191

Megtáltosodott az európai kiskereskedelem

A Markit kiskereskedelmi beszerzésimenedzser-indexe négy éve nem látott magasságba emelkedett januárban.

NAPI, 2011. január 28. péntek, 12:07

Az eurózóna kiskereskedelmi forgalom több mint négy éve nem látott ütemben bővült januárban, a növekedést a francia és a német piac húzta - számolt be a Bloomberg.

A régió Markit Economics által készített kiskereskedelmi beszerzésimenedzser-indexe 55,8 százalékra emelkedett az idei év első hónapjában a decemberi - szezonálisan kiigazított - 55,9-ről. Ez az érték 2006 májusa óta a legmagasabb szintet jelenti (az 50 pont feletti adat növekedésre utal), de az adatgyűjtés 2004-es kezdete óta is a második legnagyobb.

Az európaiak gazdasági kilátásokba vetett bizalma januárban megközelítette az elmúlt három év legmagasabb értékét, a régió szolgáltató és feldolgozóipari bővülése pedig felülmúlta az elemzői várakozásokat. Az év első hónapja az eurózónás kiskereskedők számára nagyon bíztató képet fest, egyben további lendületet sejtet a francia és a német piacokon, illetve utalhat az olasz kiskereskedelem növekedésének régóta várt beindulására is - mondta Trevor Balchin, a Markit vezető elemzője.