Megtámadhatja az EBA szabályozását az olasz bankszövetség

"Negatív véleménye" van az olasz bankszövetségnek az Európai Bankhatóságnak (EBA) a pénzintézetek tőkepótlási igényeire vonatkozó szabályairól és arra kéri, fontolja meg azok megváltoztatását; akár jogi útra is terelhetik a kérdést - közölte az olasz bankszövetség (ABI) pénteken.
MTI-Eco, 2011. december 9. péntek, 13:51
Fotó: Napi.hu

Az ABI közleményében az ellen tett kifogást, hogy az EBA szabályozása lehetővé teszi, hogy más-más országok számára különbözőképpen értelmezze a kockázati súlyokat, így igazságtalanul jár el. Az EBA-nak az a gyakorlata, hogy államkötvények esetén piaci árfolyamokat alkalmaz nem veszi figyelembe, hogy mennyire fizetőképes a kibocsátó - fejtette ki álláspontját a szervezet.

A szervezet közleményben tudatta: vizsgálják az EBA intézkedéseinek legitimációját. Az ABI szerint a bankhatóság szabályai aránytalanul növelik a hitelpiac beszűkülésének veszélyét.

Az EBA csütörtökön hozta nyilvánosságra legfrissebb számításait az európai bankszektor tőkepótlási igényeiről. Ennek értelmében az olasz bankoknak összesen 15,37 milliárd euró tőkebevonásra van szükségük a 9 százalékos tőkemegfelelési kritérium teljesítéséhet. Októberben még 14,7 milliárd eurós előzetes számot közölt az EBA.

HOZZÁSZÓLÁSOK