Az idei év első felében a varsói jegybank becslése szerint a külföldön dolgozó lengyel munkások közel 1,9 milliárd eurót utaltak haza, ami 5 millióval kevesebb a tavalyi azonos időszakénál - írta a Gazeta Prawna. Az adat fontosságát növeli, hogy a központi statisztikai hivatal ugyanakkor kimutatta, hogy a számuk ez alatt az idő alatt mintegy 124 ezerrel nőtt - jelenleg már több mint 2,3 millió lengyel dolgozik külföldön.

Banki elemzők szerint ezek az adatok arra utalnak, hogy az emigránsok közül egyre kevesebben tervezik a hazatérést. Nagy-Britannia és Írország esetében a lengyel központi bank kutatásai azt mutatják, hogy az ott tartózkodóknak már több mint a fele a végleges kint maradás mellett döntött. Ezek aránya Németországban 40, Hollandiában 34 százalék.

A tendenciát erősíti, hogy nő azoknak a lengyeleknek a száma, akik egy évnél tovább maradnak külföldön - 1,9 millió, mintegy 80 százalék. Márpedig akik maradni akarnak, nem küldenek haza pénzt a családjuk támogatására, hanem kint gyűjtik azt, hitelekkel is szaporítva vásárlási lehetőségeiket, ami újabb évekre oda köti őket.