A törvényt korábban a szenátus is megszavazta, így már csak az elnöknek kell kihirdetnie. A dohányzás betiltásáról szóló tervezet 2011 óta a parlament napirendjén szerepel, de csak azt követően vették elő és gyorsult fel az elfogadása, hogy október végén Bukarestben tűz keletkezett koncert közben egy pirotechnikai eszköz miatt a Colectiv klubban. A katasztrófa miatt eddig 62 ember veszítette életét.

Romániában a szórakozóhelyekkel szemben eddig engedékeny volt a törvény. A vendéglátóipari helyiségek esetében a jogszabály előírta, hogy a száz négyzetméternél nagyobb szórakozóhelyek tulajdonosai kötelesek dohányzó és nem dohányzó helyet kialakítani. A száz négyzetméternél kisebb kávézók, bárok működtetőinek pedig lehetőségük volt választani, hogy az egész létesítményt dohányzónak vagy nem dohányzónak nyilvánítják. Sok tulajdonos attól tartott, hogy vendégeket veszít, ha megtiltja a dohányzást, ezért a legtöbb helyen lehetett dohányozni.

A parlament által 164 támogató és 20 ellenszavazattal, illetve 26 tartózkodás mellett elfogadott törvény leszögezi, hogy a munkahelyeken és a játszótereken is tilos a dohányzás.

Az október végi katasztrófa következtében megszigorították és engedélykötelessé tették a gyertyák, fáklyák és más pirotechnikai eszközök használatát is a zárt helyiségekben.