Megtízszereződött Szlovákia lakosságának hitelállománya 10 év alatt

Tíz év alatt a tízszeresére nőtt Szlovákiában a lakosság hitelállománya, amely tavaly év végére elérte a 16,352 milliárd eurót - közölte az MTI-vel a témában készült elemzés egyik legfőbb megállapítását Eva Sadovská a Postová Banka analitikusa csütörtökön.
MTI-Eco, 2012. október 18. csütörtök, 19:25
Fotó: Napi.hu

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) aktuális adataira támaszkodó elemzésből kiderül, hogy Szlovákiában tavaly az év végén egy lakosra átlagosan 6130 euró - kereskedelmi bankoktól felvett - hitel jutott, ez tízszerese a 2001-es adatnak.

Az egy főre jutó lakossági hitelállomány átlagos összege, megyék szerinti lebontásban - a legmagasabb átlagbevételekkel és egyidejűleg legmagasabb ingatlanárakkal rendelkező - Pozsony megyében volt a legnagyobb, elérte a 20 780 eurót. A Pozsony megyében élők által felvett lakossági hitelek értéke (7,025 milliárd euró) az összes lakossági hitel 43 százalékát tette ki. Az elmúlt tíz év során ugyanakkor éppen ebben a megyében volt a leglassabb a lakossági hitelállomány növekedésének üteme, ötszörös.

Az egy főre jutó lakossági hitelállomány átlagos összege az eperjesi megyében volt a legalacsonyabb, 2939 eurót tett ki. Ebben a megyében volt a legalacsonyabb a lakosság hitelállományának összege abszolút értékben (1,136 milliárd euró) valamint százalékosan (a lakossági hitelállomány teljes összegének 7 százaléka) is.

Érdekesség, hogy a lakossági hitelállomány leggyorsabb ütemű növekedését - megyék szerinti lebontásban - Nyitra megyében mutatták ki, ott ahol Szlovákiában a legmagasabb a magyarság az összlakossághoz viszonyított aránya. Itt tíz év alatt 87-szeresére emelkedett a lakosság hitelállománya.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2012.10.19 00:29

Vastagon szívni fognak. Aki hülye, annak úgy kell.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html