A japán kormány kész arra, hogy határozott lépéseket tegyen a jen erősödésének és a deflációnak a megfékezésére - jelentette ki pénteken Naoto Kan miniszterelnök az új gazdaságélénkítő programot ismertetve. A jen árfolyama túl gyorsan ingadozik, s ez károkat okoz a gazdaságnak, ezért a kormány kész határozott lépéseket tenni, ha a helyzet kiélezettebbé válik - fejtette ki a kormányfő.

A miniszterelnök egyszersmind bejelentett egy 9 milliárd eurós új gazdaságélénkítő csomagot, amelynek célja a foglalkoztatottság növelése, a belföldi fogyasztás és a beruházások élénkítése. A csomagtól - amely a szigetország GDP-jének nagyjából 0,2 százaléka - a gazdaság 0,3 százalékpontos bővülését várja a japán kabinet.

A kormány annak ellenére szükségét látja az ösztönzésnek, hogy a második negyedévben jobban teljesített a gazdaság a vártnál: a hazai össztermék 1,5 százalékkal bővült áprilisi-június között az egy évvel korábbihoz képest, míg az előzetes adatok a múlt hónapban még csak 1,4 százalékról szóltak.