Megtorpant az USA termelékenysége

Két éve a legnagyobb mértékben, 3 százalékkal csökkent a nem mezőgazdasági ágazatokban a munka termelékenysége az Egyesült Államokban a tavalyi negyedik negyedévben - állapította meg a washingtoni munkaügyi minisztérium.
MTI-Eco, 2016. február 4. csütörtök, 16:54

Elemzők a termelékenység éves 2,0 százalékos csökkenését várták a negyedik negyedévre.

A harmadik negyedévben 2,1 százalékkal nőtt a termelékenység.

A termelékenység a tavaly teljes évben 0,6 százalékkal nőtt az előző évihez képest, így már az ötödik egymást követő évben maradt egy százalék alatt. 2014-ben 0,7 százalékos volt a növekedés.

A termelékenység alakulásáról vezetett statisztika 67 éves átlaga évi 2,1 százalékos növekedés. A leggyorsabb ütemben az 1995-öt követő egy évtizedben nőtt a munka termelékenysége a számítástechnika térnyerésének köszönhetően.

A vélemények megoszlanak

Egyes elemzők a termelékenység utóbbi években tapasztalt lassú növekedési ütemét a nem elegendő mértékű termelő-beruházásnak tulajdonítják.

Várakozásaik szerint a beruházásoknak az üzleti hangulat javulását kísérő növekedése a termelékenység javulásában is megmutatkozik majd. Más gazdasági elemzők szerint viszont a termelékenység tartósan gyenge növekedésére kell berendezkedni az Egyesült Államokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK