Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A nettó bérek növekedése 6,3 százalékot tett ki júliusban az előző év azonos hónapjához képest, ami csökkenést jelent a 8,3 százalékos júniusi növekedéshez képest - jelentette a román Nemzeti Statisztikai Intézet.
A lassuláshoz jelentősen hozzájárult, hogy a kormányzat befagyasztotta a béreket több mint egymillió közalkalmazott esetén. A tavalyi évben ezzel ellentétben 20 százalékos fizetésemelést hajtottak végre a közszférában. A jelenlegi intézkedés a Romániának hitelt nyújtó IMF-fel kötött megállapodást keretében történt, melynek egyik kitétele, hogy az államháztartási hiánynak a GDP 7,3 százaléka alatt kell maradnia a 2009-es évben. Ehhez pedig a bérszínvonal csökkentése elengedhetetlen lépés. Múlt hónapban továbbá bejelentették, hogy 10 napos fizetés nélküli szabadságra küldenek minden állami alkalmazottat, megszünteti a túlórákért járó bónuszt.
A román gazdaság éves összevetésben 8,7 százalékkal csökkent a második negyedévben, a munkanélküliség pedig hároméves csúcsokba szökött júliusban a 6,3 százalékkal, míg egy évvel korábban ez az érték 18 éves mélypontot ért el 3,6 százalékkal.