Először fordul elő Nagy-Britanniában, hogy a nyugdíjas háztartások magasabb jövedelmet élveznek, mint az aktívan dolgozók háztartásai - írja a Bloomberg. A szakértők szerint ez is bizonyítja, hogy a szigetország társadalmának életszínvonal-mutatóiban földrengésszerű változások zajlanak.

Nyíló olló

A frissen nyugdíjba vonuló idősebb generáció tagjai nagyobb valószínűséggel rendelkeznek saját lakással és magán-nyugdíjmegtakarítással, mint azok azoknak a korosztályoknak a tagjai, amelyek még aktívak - derült ki a Resolution Foundation friss jelentéséből.

A vagyon felhalmozása mellett hozzájárul a különbség kialakulásához, hogy a munkajövedelmek gyengén növekednek. A végeredmény az alap számítása szerint az, hogy a nyugdíjasok háztartási jövedelme heti 20 fonttal (7200 forinttal) magasabb, mint az aktívaké. Ez óriási változás 2001-hez képest, amikor még az utóbbiak álltak jobban 70 fonttal.

Rosszabb lesz

Ráadásul a felmérés készítői szerint nem átmeneti változásról van szó. A lakástulajdon visszaszorulása és a nagyvonalú szociális támogatások zsugorodása miatt nem várhatjuk, hogy a mostani aktívak olyan vagyont halmozzanak fel, mint elődeik - mondja Adam Corlett, a Resolution gazdasági elemzője.

A jelentés újabb érvet szolgáltat azoknak, akik úgy látják, hogy az elmúlt időszakban a lakosság kezében lévő vagyon elkezdett az idősek kezében összpontosulni. A brexitről döntő népszavazás jelezte, hogy széles társadalmi rétegek érzik úgy, hogy az út szélén hagyták őket. Sokan a Bank of England 2008 után indított válságkezelő monetáris enyhítését is okolják a vagyoni különbségek növekedéséért.