Megtudjuk, merre tart a magyar ipar

Az MLBKT hétfőn teszi közzé az áprilisi Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) Ugyancsak havi BMI adatok érkeznek az eurozónából és az Egyesült Államokból is.
Napi.hu, 2016. április 29. péntek, 19:59
Fotó: Reuters

A szezonálisan kiigazított márciusi BMI értéke: 51,7. A korábbi márciusokkal összevetve az idei érték alacsonyabb a hosszú távú márciusi átlagnál (52,1), és alulmúlja az elmúlt három év átlagát (54,0). A  Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) felmérésében vizsgált részindexek többsége csökkent februárhoz képest.

Délelőtt tizenegykor adja ki a Markit gazdaságkutató intézet  az euróövezet áprilisi beszerzésimenedzser-indexe. Márciusban az index 51,5 ponton állt, amely mélypontot jelez: a két legerősebb gazdaság - a német és a francia - feldolgozóipara már majdnem stagnált. Az elemzői várakozások szerint az index áprilisban nem mozdult el.

A reggeli órákban érkezik a Markit-tól az Egyesült Államok feldolgozóipari indexe, amely márciusban szintén mélypontra, 51,8-as szintre csökkent.  A szektorra kedvezőtlenül hat a dollár gyengülése - emiatt lassul az export, továbbá az olajipar nehézségei és a pénzügyi piacok hullámzása is negatívan érinti a gyártókat. Az elemzők további mérséklődésre számítanak áprilisra: a várakozások szerint 51,5 pontra süllyed az index.

HOZZÁSZÓLÁSOK