Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint 2017-ben éves összehasonlításban a növekedés 4,6 százalékos volt, a korábban becsült 4,5 százaléknál. A Cseh Statisztikai Hivatal közölte, hogy a pontosított becslési adatokat a kormánykézben lévő intézmények gazdálkodásának feldolgozása tette lehetővé.

Az utolsó negyedévi növekedés éves összehasonlításban 5,5 százalékos volt, a korábban becsült 5,2 százalékosnál. A harmadik negyedévi növekedés 5,1 százalékot tett ki.

A statisztikusok elemzése szerint a cseh gazdaság gyorsabb növekedését a tavalyi év utolsó negyedévében elsősorban a háztartások nagyobb fogyasztása támogatta, amely éves szinten 4,6 százalékkal emelkedett. A háztartások reális bevételeinek növekedése tavaly 3,9 százalékos volt.

A vállalati beruházások az utolsó negyedévben döntően az új építkezésekre és a gépi, műszaki felszerelések korszerűsítésére irányultak, mutatott rá a CSÚ. (Fejre állhat Magyarország - baljós prognózis érkezett.)

A cseh gazdaság immár negyedik éve folyamatosan erődödik: 2014-ben 2,7 százalék, 2015-ben 5,4 százalék, 2016-ban 2,5 százalék, tavaly pedig 4,6 százalék volt a növekedés üteme. Gazdasági elemzők szerint pozitív tényező, hogy a háztartások fogyasztása mellett növekszik a cégek beruházási kedve is.

Képünk forrása: Shutterstock