Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel gazdaság lendülete lassabb lesz, mint azt néhány hónapja a szakemberek várták. Így gyorsabban nőnek az árak - írta a Rzeczpospolita. Idén június és 2020 júniusa között 4,2 százalékos átlagos éves GDP-növekedési tempót jósol a Parkiet piackutató cég. Ez a tempó a beruházások nem várt növekedésének következménye lehet: az idei első negyedévben éves összehasonlításban 12,6 százalékkal nőttek a beruházások, ami 2008 óta a leggyorsabb ütem.

Ugyanakkor a napokban a lengyel jegybank vizsgálata azt az eredményt mutatta, hogy a vállalatok 2013 óta nem terveznek olyan kevés beruházást, mint most. Ez főként az euróövezet gyenge konjunktúrájának utóhatása.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy gyorsan, évi 3-4 százalékos tempóban fog nőni a lakosság fogyasztása. Ez jövedelmének gyors emelkedésének köszönhető. Az erős kereslet ugyanakkor növeli az inflációt - júniusban például 2,6 százalékos áremelkedést mértek, mai 2012 óta a legmagasabb adat.. Az üzemanyagok és az élelmiszerek drágulásának hatásától megtisztított maginfláció 1,7-ről 1,9 százalékra gyorsult.

A következő hónapokban csökkenni fog az infláció - vélik az elemzők -, de csak átmenetileg. Ősszel éves szinten 2,1 százalékra gyorsulhat a pénzromlás üteme - mondja az ING BSK vezető elemzője, Rafal Benecki. Ezt követően fokozatosan emelkedik majd az infláció, amely az év végére eléri az évi 2,5 százalékot, 2020 elején pedig tovább emelkedik.