Megugrott a román infláció

Júniusban mínusz 0,7 százalékra emelkedett a román éves infláció, miután májusban mínusz 3,5 százalék volt - derült ki hétfőn a román országos statisztikai intézet közléséből.
MTI, 2016. július 11. hétfő, 11:31
Fotó: Reuters

Tavaly júniushoz képest az élelmiszerek 0,03 százalékkal drágultak, ugyanakkor a szolgáltatások 0,74 százalékkal lettek olcsóbbak, a nem élelmiszerek 1,22 százalékkal kerültek kevesebbe.

Romániában tavaly június óta van negatív tartományban a fogyasztói árindex, miután két lépésben csökkentette a román kormány az általános forgalmi adót. A román jegybank várakozása szerint a fogyasztói árindex az év második felében kerül ismét pozitív tartományba. Júniusban a fogyasztói árak 0,17 százalékkal csökkentek májushoz képest.

A román jegybank 0,8, illetve 0,7 százalékponttal csökkentette májusban az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését. E szerint a központi bank az idén 0,6 százalékos inflációra számít, míg jövőre 2,7 százalékos fogyasztói árindex-növekedéssel számolnak.

A májusi mínusz 3,5 százalékos éves infláció történelmi mélypontnak számított. Az irányadó kamat tavaly május óta a szintén történelmi mélypontot jelentő 1,75 százalékon áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK