Megújul az orosz nukleáris arzenál

Öt éven belül lecserélik valamennyi orosz interkontinentális ballisztikus rakétát újakra - Putyin elnök sürgeti a folyamatot.
Barabás T. János, 2015. november 8. vasárnap, 19:31
Fotó: MTI/EPA

Még az idén 40 új interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) kapnak az orosz stratégiai rakétaerők, amelyek képesek bármilyen rakétavédelmi rendszer áttörésére - jelentette be Vlagyimir Putyin elnök egy katonai tanácskozáson.

Egyértelműen a Jarsz rakétákra utalt (képünkön a hordozható változata a moszkvai díszszemlén) , amellyel (NATO kódnevén SS-27. Mod.2) most hajtottak végre újabb kísérletet a pleszecki űrrepülőtéről.

A föld alatti silóból kilőtt rakétának az orosz stratégiai rakétaerők parancsnokságának közleménye szerint a 10, különböző célpontokra irányítható feje pontosan csapódott a kamcsatkai gyakorlótelep célpontjaiba, igazolva a számítást, hogy az új rakétatípus növeli az orosz ICBM flotta védelemátütő képességét. (A 10 robbanófej egyesített ereje megfelel 45 hirosimai atombombáénak.) A jövőben az RS-24-es alkotja ennek a flottának a gerincét.

A TASZSZ szerint aktívan folyik az orosz hadsereg újrafegyverzése a Jarszokkal, amelyek két régi típust hivatottak leváltani - olyan is van, amelyik több mint 50 éve van szolgálatban. Az új, szilárd hajtóanyaggal működő modell hatótávolsága 7 500 mérföld, és silóból és mozgó hordozóból egyaránt indítható - ez utóbbi a különleges erőssége, mivel így előre nem mérhető be. Jelenleg ezt a szerepet a Topol rendszer tölti be, amelynek mintegy 100 kilövő egyége járja az orosz országutakat - a Jarsz tulajdonképpen ennek a korszerűsített változata.

Azonban már továbbfejlesztett változatot is továbbfejlesztették - a tervben, hogy 2021-re valamennyi Topolt lecserélik, már szerepelnek az RS-26-os, Rubezsnek nevezett változatok. A mozgékonyságot mindig is előnyben részesítő gondolkodásmód azonban nem állt meg a közúti hordozókra telepítésnél - felelevenítettek egy már kihaltnak hitt megoldást is, a rakéták vasúti szerelvényekre vitelét.

A hidegháború idején létezett egy ilyen rendszer, amelyet az ukránokkal közösen fejlesztettek ki, és azok is építették, most azonban természetesen színtiszta oroszként bukkant fel újra. A 12 vonat mindegyike 36 rakétát hordozott, vagyis jelentős nukleáris csapásmérő képességet jelentettek, valószínűleg ezért csak 2005-ben vonták ki őket a hadrendből. Barguzin nevet viselő utódja Szergej Karakajev vezérezredes, az orosz stratégiai rakétaerők parancsnoka szerint minden tekintetben felülmúlja a régit - valamennyi vonat hat Jarsz rakétával lesz felfegyverezve -, és legalább 2040-ig marad szolgálatban.

A fejlesztésekben azonban természetükhöz hűen nincs megállás - már 2016-ban sor kerülhet a Sarmat nehézrakéta kísérleteinek megkezdésére. Mint a TASZSZ beszámolt róla, ez a 11 ezer kilométeres hatótávolságú ICBM hivatott leváltani a világ legnagyobb stratégiai rakétáját, a Vojevodát (NATO-kódneve SS-18 Satan). Ezzel is a cél az amerikai rakétavédelem átütése képességének megszerzése, amihez hozzájárul, hogy célpontjait el tudja érni mind az északi, mind a déli sark fölött átrepülve.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2015.11.09 20:54

@Cefre_Lajos_a_celeb:
Attól hogy leszarod a körülményeket, azok még vannak.
Senki nem irányoz ránk rakétát. Ha mégis, annál jobb, hamarabb vége lesz! Szar dolog lehet lassan sugárbetegségben meghalni.
Biztos, hogy én vagyok az ostoba és nem az, aki hisz abban, hogy egy atomháborút meg tud úszni bárki is ezen a Földön?
Szerinted mekkora annak a reális esélye, hogy valaki elindítja a rakétáit?
Nem mindegy ki a rossz fiú? Te ezen képes vagy lovagolni? Vannak talán egyéb körülmények is, amiben kedves hazánk Neked talán kedves vezetői elég gyengén muzsikálnak olykor. Az ország érdekeit az szolgálja, odanyal, ahonnan többet kap érte. Szerinted egy Putyinnak tett hűségeskü mennyire lenne ennek az országnak az érdekeinek?
Tudod ez nem megy zsigerből!
Visszatérve Mexikóba telepítendő USA rakétákra. Higgyük el, hogy telepednek.
Nincs jelentősége. Még akkor sem, ha lehetne benne logikát találni. Az Usa valószínűleg szét akarja húzni az elrettentő nukleáris erejét nagyobb területre. Az oroszokhoz képest túlságosan koncentrált volt.
De lehet, hogy rosszul gondolom. Nincs jelentősége. Az is elég egy laza világvégéhez, ami mobil telepítésű.
Magyarán Te azon rugózol, hogy melyik a jobb világvége, ha közvetlenül kapunk atomot, vagy közvetve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre_Lajos_a_celeb, 2015.11.09 19:49

@antitroll: "egyoldalú", mi? Még egyszer: amikor NEM az oroszok rakják tele Mexikót támadó atomrakétákkal, hanem az amik Európát, akkor ki is az agresszor, ostoba? És miért is kell nekünk bármilyen agresszióban részt venni, főleg mikor a provokált fél szintén atomrakéták tömegével van felszerelve, amelyek egy részét most kénytelen lesz ránk irányítani?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2015.11.09 19:36

@Cefre_Lajos_a_celeb:
Túl egyoldalú a megközelítésed. Az agresszor és az agressziót elkövető fogalma nézőpont kérdése.
Kérdezd meg talán, hogyan vélekedik agy Ukrán és egy szakadár ugyanarról a kérdésről? Melyiknek van igaza? Ugye?
Egyébként megnéznéd mit jelent az "agresszor" fogalma? Merthogy ha az USA nemzetközi, államközi egyezmény, vagy szövetségi rendszer felhatalmazása alapján egy támaszpontot működtet, az nem agresszió. Nekem inkább biztonságérzetet ad egy esetleges NATO támaszpont Magyarországon. Mivel Magyarország geopolitikai helyzete nem alkalmas a semlegességre, mérete alapján meg a bolhafing is nagyobbat szól a nagyhatalmak vetélkedésében, akkor választani kell, kinek nyaljuk a seggét? "Mondd, Te kit választanál?"
Amúgy meg ez támaszpontosdi csak egyre szolgál, az orosz befolyási övezet kiterjesztését hivatott meggátolni. Szerintem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

erdeinyuszi, 2015.11.09 19:10

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

erdeinyuszi, 2015.11.09 19:08

@mirko: Tudta, hogy a háborús övezetekben nagyrészt nem is orosz gyártású kalasnyikovok vannak....
- Tömeges erőszak, most elég sok elérhető anyag van az amik által megszállt német területen sok ezer nemi erőszakról , pedig a németek nem jártak az Usában, persze ez nem magyarázat háborús bűncselekményre!
A németeknek több sör után emlékeznek e Drezdára vagy Hamburgra.... ?
Nem ezek irányítják a gondolataink hanem a jelen történései és nekünk nem fehér vagy fekete a világ... Én a semlegességre szavaztam, mikor szavavhatunk újra?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html