Még az idén 40 új interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) kapnak az orosz stratégiai rakétaerők, amelyek képesek bármilyen rakétavédelmi rendszer áttörésére - jelentette be Vlagyimir Putyin elnök egy katonai tanácskozáson.

Egyértelműen a Jarsz rakétákra utalt (képünkön a hordozható változata a moszkvai díszszemlén) , amellyel (NATO kódnevén SS-27. Mod.2) most hajtottak végre újabb kísérletet a pleszecki űrrepülőtéről.

A föld alatti silóból kilőtt rakétának az orosz stratégiai rakétaerők parancsnokságának közleménye szerint a 10, különböző célpontokra irányítható feje pontosan csapódott a kamcsatkai gyakorlótelep célpontjaiba, igazolva a számítást, hogy az új rakétatípus növeli az orosz ICBM flotta védelemátütő képességét. (A 10 robbanófej egyesített ereje megfelel 45 hirosimai atombombáénak.) A jövőben az RS-24-es alkotja ennek a flottának a gerincét.

A TASZSZ szerint aktívan folyik az orosz hadsereg újrafegyverzése a Jarszokkal, amelyek két régi típust hivatottak leváltani - olyan is van, amelyik több mint 50 éve van szolgálatban. Az új, szilárd hajtóanyaggal működő modell hatótávolsága 7 500 mérföld, és silóból és mozgó hordozóból egyaránt indítható - ez utóbbi a különleges erőssége, mivel így előre nem mérhető be. Jelenleg ezt a szerepet a Topol rendszer tölti be, amelynek mintegy 100 kilövő egyége járja az orosz országutakat - a Jarsz tulajdonképpen ennek a korszerűsített változata.

Azonban már továbbfejlesztett változatot is továbbfejlesztették - a tervben, hogy 2021-re valamennyi Topolt lecserélik, már szerepelnek az RS-26-os, Rubezsnek nevezett változatok. A mozgékonyságot mindig is előnyben részesítő gondolkodásmód azonban nem állt meg a közúti hordozókra telepítésnél - felelevenítettek egy már kihaltnak hitt megoldást is, a rakéták vasúti szerelvényekre vitelét.

A hidegháború idején létezett egy ilyen rendszer, amelyet az ukránokkal közösen fejlesztettek ki, és azok is építették, most azonban természetesen színtiszta oroszként bukkant fel újra. A 12 vonat mindegyike 36 rakétát hordozott, vagyis jelentős nukleáris csapásmérő képességet jelentettek, valószínűleg ezért csak 2005-ben vonták ki őket a hadrendből. Barguzin nevet viselő utódja Szergej Karakajev vezérezredes, az orosz stratégiai rakétaerők parancsnoka szerint minden tekintetben felülmúlja a régit - valamennyi vonat hat Jarsz rakétával lesz felfegyverezve -, és legalább 2040-ig marad szolgálatban.

A fejlesztésekben azonban természetükhöz hűen nincs megállás - már 2016-ban sor kerülhet a Sarmat nehézrakéta kísérleteinek megkezdésére. Mint a TASZSZ beszámolt róla, ez a 11 ezer kilométeres hatótávolságú ICBM hivatott leváltani a világ legnagyobb stratégiai rakétáját, a Vojevodát (NATO-kódneve SS-18 Satan). Ezzel is a cél az amerikai rakétavédelem átütése képességének megszerzése, amihez hozzájárul, hogy célpontjait el tudja érni mind az északi, mind a déli sark fölött átrepülve.