Öt év alatt megtérülhetne a háztetős napelem

Egy évig monitorozták az adatokat három különböző francia régióban. A modellezés végén az jött ki, hogy ha a háztartások háztáji napelemekkel, önellátásra rendezkednek be, akkor az akár 2000 eurós villanyszámla is drasztikusan lefaragható.
Szabó M. István, 2020. február 6. csütörtök, 15:24
Fotó: Napi.hu

Franciaországban, ahol az atomenergia brutális mértékben (72 százalékkal) veszi ki a részét a villamos energia termelésből, és ahol a kormánytól már ahhoz is forradalmi vállalásra volt szükség, hogy távlatilag a nukleáris energiából származó részarány 50 százalékra csökkentését bevállalják (jelenleg 2035 a céldátum), számoltak egyet.

Illetve, ahogy arról a PV Magazine írt: számolni sokat számoltak, de csak egy dologra voltak igazán kíváncsiak. Arra, mennyit tud villanyszámlán spórolni egy háztartás, ha a lakók napelemet tesznek a házuk tetejére. Az árulkodó nevű, Mi a Napban bízunk startup-cég nem volt rest, több, különböző adottságú francia régióban is megvizsgálta a kérdést. Az adott területen háztartások fotovoltaikus berendezésének egyéves üzemeltetési adatait vetették össze, és ebből vontak le a következtetéseket.

A franciaországi megújuló energiák megfigyelőközpontjaként működő Observ'ER közlése szerint 2019-ben bár jelentősen javult az olyan napelemes rendszerek aránya, amely nem a hálózati rendszerekbe tölti fel, azoknak adja el a termelését, hanem önfogyasztóként működik (ezt hívja a magyar kormányzati kommunikáció "háztáji" napelemes erőműnek), az ágazat fejlődése még jelentősen elmarad az ország lehetőségeitől éppúgy, mint a szomszédos országokban mért eredményektől.

Mindez úgy kapcsolódik az InSunWeTrust számításaihoz, hogy a startup pénzügyi érveket sorakoztatott fel a lakossági napelemes beruházások mellett. Az elkészült három esettanulmány, mely részletesen ismerteti a háztartások 2019-es megtakarításait, azt igazolja, hogy Franciaországban is megéri akár a családi kasszából, önállóan végigvitt napelemes rendszerépítést is bevállalni.

A három helyszín: La Rochelle, Cote d'Azur és Nord Pas-de-Calais. Mindhárom régióban egy-egy négyfős háztartást monitoroztak eg éven keresztül, ahol az elektromos fűtés megsegítésére mindenhol 6 kilowatt (kW) maximális teljesítményre képes fotovoltaikus rendszert telepítettek 2018-ban. Az itt megtermelt, de aktuálisan fel nem használt áramot mindannyiuknál úgy számolták, hogy a fölös áramot a hálózatra 10 eurócentes egységáron adják el (0,1 euro/kWh).

La Rochelle-ben, ahol a háztartás tavalyi éves fogyasztása 11 000 kWh volt, a villanyszámlán ez eredetileg 1850 eurót jelentett volna. A napelemek azonban összesen 8234 kWh áramot termeltek meg, amivel a tulajdonos 732 eurót "alanyi jogon" megtakarított. Ehhez adódott hozzá az a 350 euró, amit a pillanatnyi túltermelés hálózatba eladás hozott a kasszába, valamint az 348 euró, amit az állam - a telepítést követő 5 éven át - támogatásként kifizet. Az 1850 eurós villanyszámlából így La Rochelle-ben sikerült 1430 eurót megtakarítani.

Az elitnél is lefelé kerregtek a villanyórák

A második helyszínen, a Cote d'Azuron élő család fogyasztása 10 377 kWh volt 2019-ben. Ez összesen 1755 euró számlát generált volna, de a napelemes rendszerük 9307 kWh "saját termése" ebből a gyakorlatban 746 eurót megtakarított, az eladott árammennyiség után a családi kasszába 458 euró érkezett, és az állami támogatással így a megtakarítás 1540 eurót jelentett.

Harmadik eset, Nord Pas-de-Calais-ban egy beépített elektromos kandallónak köszönhetően a legnagyobb fogyasztási adattal számolhatott. A tavalyi éves áramfogyasztás itt 12 350 kWh volt, ami 2050 eurós villanyszámlát generált volna. A napelemes rendszer azonban 6573 kWh-t termelt, ami 652 eurós csökkenést generált, ráadásul a pillanatnyi termelési többletet 250 euróért adták el. Az állami prémiummal együtt ez a háztartás 1250 eurót tudott megtakarítani.

Hiányosak, de vannak magyar példák
Ami a hazai terepet illeti: az Energiahivatal (MEKH) legutóbbi, hivatalosan is közzétett adatai szerint 2019 június 30-án 388,5 MW háztartási méretű kis erőművi teljesítmény dolgozott Magyarországon (a szumma 1144 MW volt). A jellemzően háztetőkre telepített rendszerek korábban évi 80-100 megawattos bővülése tovább növekedett.

A francia modellszámításhoz hasonló számításokat - ha készültek is Magyarországon - eddig senki nem publikált, igaz, az állami támogatás jelenleg abban merül ki, hogy a többlettermelést gyakorlatilag ingyen tárolhatja a termelő a hálózaton - és ha szüksége van rá, onnan visszavételezheti.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) honlapján egy általános adatlap kitöltésével elérhető, több mint 300 vállalkozás napelemes árajánlatai közt csemegézve általánosságban az mondható, hogy a 6 kW-os rendszertől Magyarországon nagyjából 6500 kWh éves árammennyiség várható. Egy ilyen rendszerre jellemzően legalább 10 év termék garanciát, 20-25 év ún. "teljesítmény garanciát" is vállalnak a cégek.  Elterjedt megoldás lett, hogy a legérzékenyebb összetevőre, az inverterre külön árazással variábilis garancia váltható. Egy ilyen rendszer alapára valamivel 2 millió forint feletti szintről indul; a legalább 36 négyzetméternyi tetőfelület-igényt jelentő, 20-22 panelből álló rendszer telepítését alapvetően a ma 20 ezer forint feletti havi villanyszámlát fizetőknek ajánlják.

A francia matekpéldákba bele lehet ugyan kötni, mivel nem számoltak például a fotovoltaikus rendszerek üzemeltetési költségeivel. Azt figyelembe véve azonban, hogy Franciaországban a villamos energia árak 2019-ben 7,2 százalékkal nőttek - és most, február 1-től további 2,4 százalékos drágulást jelentettek be -, az InSunWeTrust számításai annyit biztosan jeleznek, hogy nem elhanyagolható az a lakossági megtakarítási potenciál, ami a háztartási méretű napelemek felszerelésével és használatával elérhető.

A cég szerint az első évben átlagosan 1350 eurót lehet megtakarítani egy 2000 eurót meg nem haladó éves villanyszámlán.

Ami pedig a rendszerek bekerülési költségét illeti: a magyarországi árajánlatokat alapul véve (az egyszerűség kedvéért: 2,2 millió forint a jelenlegi 337 forintos euróárfolyamon átszámolva picivel több, mint 6528 euró) az látszik, hogy Franciaországban - ahol a piaci méret nagysága, illetve a magyar áfakulcs nagysága miatt sem valószínű, hogy többe kerül egy-egy ilyen ingatlanfejlesztési projekt - mire az 5 évre szóló állami támogatási ciklus kifut, gyakorlatilag megtérült a beruházás.

A jelenleg telepíthető napelemes rendszerek általános jellemzője lett az a gyártói garancia, miszerint a panelek 20 év használat után is képesek legalább a néveleges teljesítményük 80 százalékát produkálni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.02.11 00:12

@Józsi2222:
B10. Folyt 5
Már kifejtettem, hogy az anyagi világra vonatkozó alap-tudásod csapni való.
Ez a véleményem változatlan.
De persze a legtöbb ember ez irányú alaptudása még fabatkát sem ér.
Természetesen a cáfolat csak rajtad áll.
De természetesen nem úgy, hogy visszautasítod ezt.
M@r kieszeltem, hogy hogyan bizonyíthatod az ellenkezőjét.
Ha sikerülne meggyőznöd, annak tiszta szívből tudnék örülni.
Akár hiszed, akár nem.
De most az itteni utolsó pontom következik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.02.10 23:56

@Józsi2222:
B10 folyt. 4
Csakhogy te a válaszok helyett egyből elkezdted az eszemet becsmérelni.
És ezt becsmérlést a tengeri áramlásokra vonatkozó listád mellett, - amely az előbbiek szerint- úgyis felesleges volt, te tovább folytattad.
Ez gyerekes és pitiáner dolog volt.
Ezért szükségét éreztem, hogy erőteljes választ adjak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.02.10 23:47

@Józsi2222:
B10 folyt3
Hogyan gondolod ezt kivitelezhetőnek?
Hová telepítenéd ezeket pontosan?
A pontos általad elképzelt helyet úgy is megadhattad volna, hogy a vonatkozó tengeri áramlás nevét meg sem adod,a pontos helyszín úgyis megadta volna ezt.
De te a kérdéseimre vonatkozóan a mostani pillanatig, amely az utolsó kommentjeim időpontja szerint értendő, semilyen választ nem adtál.
Ebben azonban nem lett volna semmi érdekes, ha valakinek valamiről fogalma sincs, az nem mond semmit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.02.10 23:37

@Józsi2222:
B10 folyt 2
Emlékeztetőül:
A Berúgta az ajtót... cikknél azt írtad, hogy a cikkbéli tenger alatti energiatermelő berendezések a nagy tengeri áramlásokban is jól használható lennének.
Ugyan én az első reagálásomban félre értettem a mondatodat, de már az első válaszod is tökéletesen megadta számomra a megfelelő értelmezést.
Vagyis hogy te pl aGolf áramlásra is gondolhattal volna, de szerinted bármelyik áramlás megfelelő lenne.
Úgy léphettünk volna túl a félreértésem felett, hogy közben egyikünk sem nevezi a másikot hülyének.
De a feltett kérdésemet így is, úgyis felzettem volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.02.10 23:25

@Józsi2222:
A B10 folyt1
A folytatásnak B11 lesz a száma.
Mindig a B betű utal majd arra, hogy a komment sorom még a " Berúgta az ajtót a szél.. - nél kezdődött.
A sorszámozás hiányos, ez a mostani a 10-es.
A B11-ben ehhez a B10-hez fogok pontosan meghatározva visszautalni.
Innen pedig már visszautaltam a Berúgta.... cikkre.
Így minden esetleges érdeklődő visszameleg is követheti a köztünk ott kialakult komment folyamot az elejétől.
Bár egészen az elejéigvalószínűleg nem lehet, mert úgy tűnik, az egy cikknél olvasható kommentek száma korlátozva van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html