Soha nem történt még ilyen a briteknél

Idén már ezer órán át működött úgy a brit elektromos hálózat, hogy nem kellett szénenergiából származó áramot táplálni bele - számolt be a Quartz alapján a 444.hu.
Domokos László, 2018. július 15. vasárnap, 10:45
Fotó: Pixabay

Összehasonlításképpen: 2016-2017-ben összesen 834 órán át tudták mellőzni a szénenergiát az áramellátásban Nagy-Britanniában.

Ez részben a szénre kivetett adóknak, részben pedig a megújulókra adott támogatásoknak köszönhető, mert így a szénenergia egyre kevésbé versenyképes a tisztább gázzal és a zéróemissziós megújulókkal szemben - írta a portál.

Németországban lassabban zajlik a folyamat. Ott is mérföldkőhöz érkeztek: 2018-ban már több energiát termeltek megújulókból, mint szénből. Idén az év eddigi részében ugyanis az ország áramigényének 35,1 százalékát fedezték szénenergiából, míg megújulókból pedig 36,5 százalékát.

A kép forrása: Pixabay,

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2018.07.15 15:35

"nem kellett szénenergiából származó áramot táplálni bele"
"Ez részben a szénre kivetett adóknak, részben pedig a megújulókra adott támogatásoknak köszönhető"

Ja, az egyiket büntetjük, a másikat dotáljuk, aztán büszkék vagyunk a dotáltra...
De kérdezem én, mi lesz ha a szenesek megunják a dolgot?
:D

A másik dolog: ugye nem téli éjszakákon volt az az 1000 óra?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zuljin2, 2018.07.15 13:07

"Amikor 1973-ban a nyersanyagárak hirtelen jelentős mértékben megnőttek, minden ország kormányának meg kellett ítélnie, ez az árváltozás tartós lesz-e vagy csak átmeneti jellegű. Az akkori vezetés úgy ítélte meg a helyzetet, hogy ez nem jelent komoly veszélyt a népgazdasg számára; tehát nem érdemes hatásos ellenlépéseket tenni - alternatív energiaforrásokat használni, a kőolaj felhasználását korlátozni, energiatakarékos termelési és fogyasztási eljárásokra áttérni, stb. Az NSZK kormánya sok más országhoz hasonlóan ellenkező véleményen volt. Az intézkedései közé tartoztak: ideiglenesen megtiltotta, hogy magánszemélyek vasárnaponként használhassák a gépkocsikat, energiamegtakarító termelési eljárások alkalmazására ösztönözte az ipart, energiatakarékos termékek előállítását támogatta stb.
Ebben az esetben is a valóság döntötte ela kérdést: az energiahordozók árai tartósan emelkedtek. A magyar kormány késői reagálásából olyan veszteség származott a népgazdaság számára, amely az 1974-1978 közötti időszak egyéves nemzeti jövedelmének felelt meg. Nagyjából ugyanezen időszakban a magyar gazdaság energiafelhasználása 43%-kal nőtt, míg az NSZK-é 35%-kal csökkent." Közgazdaságtan II.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realfinder, 2018.07.15 11:00

A patást Orbán Viktornak hívják.

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/hivatalos-es-sokkolo-nem-lesz-tobb-szeleromu-magyarorszagon-100614
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html