A bevásárlóturisták és a bécsiek egyik kedvenc bevásárlóközpontja, a Shopping City Süd SCS kívül-belül alapos ráncfelvarráson ment keresztül az elmúlt hónapokban - jelentette az Austrian Times hírportál. Az 1976-ban átadott létesítményre 150 millió eurót költöttek a tulajdonosok.

Az SCS, Európa harmadik legnagyobb bevásárlóközpontja, különösen kedvelt célpontja volt az egynapos bevásárlóutakra induló magyaroknak a rendszerváltás előtti és utáni években, de még ma is sok magyar turista keresi fel. Anton Cech, a központ igazgatója szerint a felújítás legfőbb célja az volt, hogy egyedülálló vásárlási élményt kínáljanak az SCS látogatóinak.

Emellett több természetes fényt akartak beengedni az épület falain belülre, bővíteni akarták a pihenésre szolgáló területeket és kedvében akartak járni azoknak, akik shoppingolás közben sem tudnak teljesen lemondani az internetezésről. Különböző színek alkalmazásával könnyítették meg a látogatók eligazodását, a padlót teljesen felújították és a bérlőket is kötelezték boltjaik rendbeszedésére.

Cech szerint most minden frissebbek és újabbnak látszik. Az SCS vezetősége 2014-ben tíz százalékkal több vásárlóra számít, mint idén, ami azt jelenti, hogy további 1,3 millió látogató fogadására kell felkészülniük. A hivatalos átadási ünnepség november 27-én lesz.

Kétmillió turista

Bécs az egyik legnépszerűbb európai célpont karácsony táján a turisták körében - derült ki az osztrák főváros idegenforgalmi tájékoztató központjának (Vienna Tourism Board) adataiból. A szakértők szerint elsősorban az ünnepi bevásárlóhelyek és a pazar díszkivilágítás vonzza a látogatókat. Bécs idén 21 különböző karácsonyi piaccal várja a vevőket.

Az elmúlt tíz évben 70 százalékkal nőtt a külföldi turisták Bécsben töltött vendégéjszakáinak száma a karácsony előtti időszakban. Csak tavaly több mint hat százalékkal többen utaztak az osztrák fővárosba, mint egy évvel korábban. A Vienna Tourism idén további növekedésre számít novemberben és decemberben. Közel kétmillióan érkezhetnek főként Németországból, Olaszországból, Oroszországból és az Egyesült Államokból.