BUX
37862

Megúszhatja az eurózóna

Nem dőlhet be az eurózóna - véli az EFSF feje.

NAPI, 2010. november 25. csütörtök, 09:48

Az eurózóna szétesésének esélye egyenlő a nullával - jelentette ki a német Bild bulvárlapnak nyilatkozva Klaus Regling, az európai stabilitási eszköz (EFSF) igazgatója. Az ezt megelőző kérdés arra vonatkozott, hogy az ír adósságválság a közös európai valuta végét jelentheti-e.

Ugyanakkor azt elismerte, hogy a helyzet komoly. Ezzel csatlakozott Angela Merkel kancellárhoz, aki korábban azt nyilatkozta, hogy az euró különlegesen nehéz helyzetben van.

Regling szerint az EFSF elég nagy ahhoz, hogy minden eurózóna-tagországot ki lehessen segíteni belőle. Véleménye szerint sem Franciaország sem Olaszország nincs a veszélyzónában. Regling visszautasította, hogy Berlin lenne a válság "fizető katonatisztje", álláspontja szerint a garanciáiért kapott díjaknak köszönhetően Németország nyer EFSF-hozzájárulásán.

Az alap vezetője megismételte korábbi kijelentését, miszerint a világ 150 legnagyobb magánbefektetőjével folytattak tárgyalásokat az EFSF kötvényeinek megvásárlásáról, és élénk érdeklődést tapasztaltak. (Az EFSF a pénzpiacokról szerzi forrásait, amelyek visszafizetését az eurózóna tagországai garantálják az ECB tőkéjéhez vállalt hozzájárulásuk arányában).