A román ellenzék az alkotmánybírósághoz fordul a kormány tervezett megszorító intézkedései miatt törvénytelenségre hivatkozva, miután kedden a parlament támogatásáról biztosította Emil Boc miniszterelnököt a bizalmi szavazáson - értesült a Bloomberg.

A legnagyobb ellenzéki pártot alkotó szociáldemokraták közölték, hogy a bér- és nyugdíjcsökkentések egy "új jövedelemadót" jelentenek az állami munkavállalók részére és sérti az alkotmányt. A bíróság június 24-én fogja megvizsgálni a beadványt - közölte a Mediafax hírügynökség.

Mindössze nyolc szavazaton múlott, hogy nem buktatták meg Boc kormányát, amely az IMF és az EU hiteleire igényt tartva készül a megszorító intézkedésekre. Boc 25 százalékkal csökkentené a közalkalmazotti béreket illetve 15 százalkkal a nyugdíjakat és a munkanélküli ellátásokat.

Az alkotmánybíróság még útjába állhat a megszorítások végrehajtásának, de annak jelentősen megnőtt az esélye a tegnapi szavazás után - mondják román elemzők.

Románia 20 milliárd euró kölcsönre számít, amelyből újraéleszténé a gazdaságot. Az IMF-től 2,4 milliárd eurót kaphat, míg az Európai Bizottságtól 2,3 milliárd eurót, ha tudja tartani a vállalt 6,8 százalékos hiánycélt.

Ha az alkotmánybíróság nemet mond a kiadások csökkentésére, a kormány kénytelen lesz emelni az adókat, ami veszélyeztetheti a fellendülést - vélik elemzők. A megszorító intézkedések tovább növelhetik a társadalmi elégedetlenséget - teszik hozzá.