Megvalósul Orbán terve - Romániában

Nem sokkal a romániai választások előtt a bukaresti parlament megszavazta több mint száz adófajta és adminisztrációs díj, köztük a rádió- és tévé-előfizetési díj eltörlését. Hogy, hogy nem a szavazás egyhangú volt.
Barabás Júlia, 2016. november 13. vasárnap, 17:25
Fotó: Napi.hu

Megvalósulhat Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábbi ígérete a bonyolult adórendszer leegyszerűsítéséről - Romániában. A decemberi parlamenti választások előtt néhány héttel a képviselők megszavazták 102 adó és adminisztrációs díj eltörlését - tudósított a helyi sajtó.

Az elemzők a tőlük megszokott éleslátással megjegyezték, hogy az újraválasztásukért harcban álló képviselők minden bizonnyal a népszerűségüket óhajtották javítani az intézkedéssel. Erre utal, hogy a szavazás egyhangú volt.

Az eltörölt díjak közül az egyik legjelentősebb a rádió- és televízió-előfizetési díj, amelyet az áramszámlákon fizettek a románok. Szakértők szerint ennek kiiktatásával torzulhat a tájékoztatás szabadsága, hiszen a mindenkori kormány kénye-kedve szerint határozhatja meg az állami média anyagi támogatását.

Ezzel kiszáríthatja a médiát, ha az neki nem tetsző módon működik, illetve hátszelet adhat neki, ha az az ő fülébe muzsikál.

A másik sokakat érintő változtatás a használt autók vásárlását terhelő környezetvédelmi díj megszüntetése. Ezzel az lehet a gond, hogy ösztönözheti a használt nyugati autók bevitelét, hiszen azok így olcsóbbá válnak.

Igaz ugyanakkor, hogy az EU már korábban is az uniós szabályokba ütközőnek tartotta a román környezet-terhelési díjat, így mindenképpen változtatni akartak rajta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tete42, 2016.11.14 12:19

Hmm, ez mitől Orbán terve? Tán ő is tervezi a tévé előfizetési díjak eltörlését? Várjál már, de hiszen olyan már nincs is nálunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html