Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európa lakosságának várhatóan a negyede 65 év feletti lesz 2050-re - idézi a portál Rudas Tamás szociológus, statisztikust, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatóját.

Az idősödő társadalmak világméretű trendje szerint azonban a korábban idősnek tekintett korosztályok a mai társadalmak aktív tagjai, és a gazdasági és társadalmi szerepük is jelentős. Tőlünk nyugatra már létezik egy új fogalom, a Silver Economy, vagyis ezüst gazdaság, amely az "ősz hajú" embereket és az általuk nyújtott gazdasági szolgáltatásokat takarja.

Egy brit bank tanulmánya szerint az elmúlt évtizedben 140 százalékkal nőtt azon cégek száma, amelyek tulajdonosai 65 év felettiek, eközben a 26-34 év közöttiek kezében lévő cégek száma csupán 23 százalékot emelkedett. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy a 65 év felettiek gazdasági aktivitása jelentősen erősödött, ide értve az üzleti tevékenységüket és a fogyasztásukat is. Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt 25 évben az életkörülmények javulásával gyorsan nőtt a születéskor várható élettartam is. Magyarországon egy átlagos, 65 év feletti nő 1989-ben még további 15,5 évre számíthatott, 2015-ben már 18-ra.

A jövőben az idős korosztály tagjainak nyugdíj- és egyéb ellátásigénye nem vezethető le a múltbeli és mai idősek igényeiből - állapította meg a szakember.

A kép forrása: Shutterstock