Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hosszú késlekedés után megszületett Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti elválási megállapodás. A felek a függő tételekben is kiegyeztek, ha nem is volt könnyű. Boris Johnson miniszterelnök szerint országa visszanyerte a szabadságát, és egyenlő fél lett az EU-val való együttműködésben.

Vannak fennmaradó részletek, de több mint négy év után megszületett egy megállapodás, aminek értelmében Nagy-Britannia nem lesz 2021-ben tagja az Európai Uniónak.

Végre megállapodtunk, hosszú és kanyargó út volt. Mindkét oldalra nézve igazságos végkifejletet hoztak a tárgyalások

- mondta Ursula von der Leyen az eredmény bejelentésekor.

Az EU óriás!

Az Európai Bizottság vezetője kérdésre azt is előrevetítette, hogy a történelminek minősített, egyenlő terepet létrehozó kereskedelmi megállapodásban az is tényező, hogy az EU erős pozícióból tárgyalt, és hogy képes, és nagyon is hajlandó élni ezekkel az erőkkel, amennyiben a britek megsértenék azt a megállapodást, amit a felek 2020. karácsonyára már sokszor szinte komikus körülmények között kidolgoztak.

A felek már többször felvetették, hogy közel a megállapodás, legutóbb épp szerda este, ami áttolódott csütörtök reggelre, majd csütörtök délutánra

A kiszivárgott hírek szerint a kétezer oldalra becsült okmány megmaradt halászati vitapontja ráadásul egy statisztikai hiba miatt történt, miután valaki elavult adatokat írt a dokumentumba.

Boris Johnson nagyon örül

Nem lesz baj ha Britanniában máshogy csinálunk dolgokat, céljaink végül is azonosak

Johnson beszélt attól, hogy mekkora előnyei vannak a független jogrendnek, amelyeket határokon belül kezelhetnek.

Elsődleges piaca marad Nagy-Britannia Európának

Johnson többször hangsúlyozta, hogy a kereskedelemben változatlanul megmarad a pozitív együttműködés, a britek persze nyernek abból, hogy kiszállnak a EU idealizmusából született korlátokból.

Ezzel a britek Johnson szerint még több üzletet is bonyolíthatnak európai kereskedelmi partnerekkel, mint eddig.

A parlamenti ellenzék is megszavazza a megállapodást. Keir Starmer, a baloldal vezetője szerint ez áll az országa érdekében, miközben a felelősséget a jobboldali kormányzásnál hagyta.