Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós bizottság elnöke, aki korábban a beoltás összehangolt, ugyanazon a napon kezdődő tagállami megkezdését szorgalmazta, Twitteren közzétett üzenetében azt közölte: a vakcináció uniószerte december 27-én, 28-án és 29-én megkezdődik.

"Európa ideje elérkezett. Megvédjük polgárainkat" - jelentette ki von der Leyen.

Az uniós bizottság elnöke nemrégiben arra szólította fel a tagországokat, hogy gyorsítsák fel az oltások bevezetését célzó infrastrukturális előkészületeiket a beoltás mihamarabbi megkezdése, valamint az oltási kapacitás biztosítása érdekében. Elmondta azt is, hogy az uniós bizottság oltóanyaggyártókkal kötött szerződései elégségesek ahhoz, hogy több dózis álljon rendelkezésre, mint amennyire az unióban szükség van. Mintegy 700-750 millió ember beoltására elegendő oltóanyag lesz majd hozzáférhető - közölte.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén azt közölte, az Európai Unió akár már december 23-án jóváhagyhatja az amerikai-német Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának európai alkalmazását.

"Amennyiben az ügynökség a jóváhagyását adja, az Európai Bizottság készen áll arra, hogy gyorsított, kétnapos eljárás keretében rábólintson a végleges engedélyezésre. Ez lesz az EU karácsonyi ajándéka az európaiaknak" - fogalmazott.

Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden jelentette be, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozás keretében fog döntést hozni az oltóanyag forgalomba hozatalával kapcsolatban. Az előírások szerint az EMA ajánlást tesz a gyógyszerek és oltóanyagok jóváhagyására, a végső döntést azonban az Európai Bizottság hozza meg a tagországok kormányaival folytatott konzultáció után.