Két korábbi világklasszis, Bixente Lizarazu, a franciák 2000-es Európa-bajnoka, aki éppen ezen a héten ünnepelte a 45. születésnapját, valamint Ruud Gullit, az ilyesfajta ceremóniák rendszeres szereplője, az 1988-as Európa-bajnokság egyik hőse celebrálja a műsort.

Kánkánt táncoltak Párizsban, majd egy magyar zászló is feltűnt a színpadon. Ruud Gullit bekonferálta az este első vendégét, David Guettát, akivel Lizarazu társaságában beszélgetett. Száma, a 2016-os Eb hivatalos dala, a This One's for You tavasszal kerül majd a piacra.

Immár Vicente Del Bosque tűnt fel a színpadon, a címvédő szövetségi kapitánya, meghozta a kupát. A helyszínen a nézők, illetve a televíziós közvetítést figyelik, azokat a játékosokat mutatják meg, akik 1972 óta gólkirályi címet nyertek. Kár, hogy 1964 lemaradt, Bene Ferenc és Novák Dezső felvételeit láthattuk volna.

Következnek a vendégek, Antonín Panenka, 1976 cseh hőse, Oliver Bierhoff, 1996 aranygóljának szerzője, David Trezeguet, a 2000-es aranyérmet szállító gól argentin-francia szerzője, majd - ahogyan fogalmazni szoktak, utoljára, de nem utolsó sorban - a görög Angelosz Hariszteasz. Ők segédkeznek a sorsolásnál.

A válogatottakat, a 24 résztvevőt négy kalapba sorsolták, ezeknek a beosztása már hetek óta ismert. Így az is, hogy Magyarország a harmadik kalapba került, azaz már azt tudhatjuk, hogy a mezőny (velünk együtt) egy negyede nem lehet ellenfél. Csehországot, Svédországot, Lengyelországot, Romániát és Szlovákiát nem kaphatjuk.

A sorsolás majd az első kalap szereplőivel indul, ott csak annyi ismert, hogy a rendező, a francia csapat az A-csoport élére kerül. A további beosztás: B-csoport Anglia, C-csoport: Németország, D-csoport: Spanyolország, E-csoport: Belgium, F-csoport: Portugália.

A következő szakaszban a negyedik kalaposokat emelik a négyesekbe. Immár így állnak a csoportok: A-csoport: Franciaország, Albánia, B-csoport Anglia, Wales, C-csoport: Németország, Észak-Írország, D-csoport: Spanyolország, Törökország, E-csoport: Belgium, Írország, F-csoport: Portugália, Izland.

Most izgulhatunk még az eddigieknél is jobban, mert a következő szakaszban sorsolják a magyar válogatottat. Immár így állnak a csoportok: A-csoport: Franciaország, Románia, Albánia, B-csoport Anglia, Szlovákia, Wales, C-csoport: Németország, Lengyelország, Észak-Írország, D-csoport: Spanyolország, Csehország, Törökország, E-csoport: Belgium, Svédország, Írország, F-csoport: Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland.

Az már biztos, hogy Bordeaux-ban (június 14-én kezd a magyar csapat, majd következik egy marseille-i mérkőzés, végül Lyonban zárjuk a csoportot.

Negyedik menet, a második kalap csapatai.  A-csoport: Franciaország, Svájc, Románia, Albánia, B-csoport Anglia, Szlovákia, Oroszország, Wales, C-csoport: Németország, Lengyelország, Ukrajna, Észak-Írország, D-csoport: Spanyolország, Csehország, Horvátország, Törökország, E-csoport: Belgium, Svédország, Írország, F-csoport: Portugália, MAGYARORSZÁG, Ausztria, Izland.

Nem könnyű, de nem reménytelen.