Megvan a döntés, nem bénul meg Washington

Az amerikai kongresszus hétfő este elfogadta a kétéves költségvetés 2014-re szóló végrehajtási törvényét, ezáltal elhárult a veszélye annak, hogy a héten ismét megbénuljon a szövetségi kormány, mint ahogy az tavaly októberben történt.
MTI-Eco, 2014. január 14. kedd, 07:52
Fotó: Napi.hu

A törvény, amelyen hetek óta dolgoztak a pártok, részletesen meghatározza, mely szövetségi intézmény mennyit költhet a szeptember végéig tartó pénzügyi évben.

A pártok december 10-én jelentették be, hogy megszületett két évre szóló előzetes megállapodásuk a szövetségi költségvetésről. Alapvetően ez vette elejét annak, hogy most januárban ismét előálljon a kormány lebénulásának veszélye. Barack Obama akkor a jó irányba tett első jó lépésnek nevezte a kompromisszumot. Az elnök szerint az alku kiegyensúlyozott, mert egyszerre csökkenti a deficitet és növeli az állam bevételeit.

A szeptember 30-ig tartó költségvetési évre a szövetségi kormány kiadásait 1,01 ezer milliárd dollárban határozták meg a december 10-én született kétpárti megállapodás alapján. A védelmi kiadásokat 25 milliárd dollárral csökkentették 573 milliárdra, ebből több mint 85 milliárdot az afgán háborúra költenek.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK