Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a Sotheby's legutóbbi aukciójának sztárja. Az árverésre kínált közel 120 karátos gyémánttól minden szakértő azt várta, hogy megdönti a korábbi rekordot, ami sikerült is neki, bár a leütési ár valamelyest elmaradt a legoptimistább várakozásoktól.

A D-színű fehér gyémánt licitje 238,68 millió hongkongi dollárnál állt meg, a 30,8 millió (amerikai) dolláros ár pedig jelentősen magasabb a korábbi rekordnál. Utóbbi ezelőtt legutóbb a Christie's tavaszi aukcióján dőlt meg, ahol 26,74 millió dollárt fizetett egy bő száz karátos gyémántért a Harry Winston nevű óra-, és ékszermárka. Az előzetes szakértői várakozások 220 és 280 millió hongkongi dollárt valószínűsítettek a közel 120 karátos gyémántra.

Az új tulajdonos személyéről persze nem sokat árultak el, csupán annyit, hogy telefonon licitált a drágakőre. Valószínűsíthető, hogy a vevő ázsiai volt, nem is annyira a helyszín, sokkal inkább a korábbi aukciók tapasztalatai miatt. A statisztikák szerint a nagyméretű gyémántok több mint 80 százaléka ázsiai vevőkhöz került az utóbbi időszakban. Mint azt korábban megírtuk, az ominózus, közel tojásméretű gyémánt még 2011-ben került elő egy dél-afrikai bányából, metszése előtt pedig közel 300 karátos volt.

A gyémántrekord megdöntése vitathatatlanul az ötnapos aukció-sorozat fénypontja volt, de az esemény ettől függetlenül is igen sikeresnek bizonyult. Az október 4-8. között megrendezett aukció-sorozaton összesen 3162 darabot adtak el, melyek értéke elérte az 538 millió dollárt. Az öt nap alatt nem kevesebb, min 16 rekordot sikerült megdönteniük. A maratoni árverés nem a véletlen műve, hanem egy ünnepi sorozat része: a Sotheby's idén ünnepli 40. évfordulóját első ázsiai aukciójának, nem mellesleg pedig a kontinens az egyik, ha nem a legfontosabb szerelővé vált a ház életében. Az aukcióra összesen 41 országból érkeztek licitálók, de ennél is érdekesebb, hogy körülbelül 15 százalékuk új vevő volt a Sotheby's-nél.

A legmagasabb összegért elkelt tárgy rekordját természetesen a közel tojásnyi gyémánt tartja, de nem sokkal marad el az a Ming-kori bronzszobor sem, amiért 30,3 millió dollárt fizetett egy gyűjtő. A legdrágább festmény Zeng Fanzi "The Last Zupper" című képe, amiért 23,1 millió dollárt fizettek, megdöntve ezzel a legdrágább kortárs kínai művész rekordját.