A kormányzat várakozásai szerint a jelölt kinevezésének megerősítése nem ütközik majd különösebb akadályba a szenátusban. Az 56 éves Johnsont, aki az első Obama-kormány idején volt a védelmi tárca jogi főtanácsosa, a Fehér Ház bizalmi emberének tartják.

Sajtóértesülések szerint a jelölt nemzetbiztonsági ügyekben alapvetően a pragmatikus irányvonal követője, de a katonai erő alkalmazásával kapcsolatos belső vitákban - például Líbia esetében - gyakran "héjaként" lépett fel.

A reménybeli miniszternek kulcsszerepe volt egyebek között a drónháború kiterjesztésében, valamint abban, hogy annak felügyeletét a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA) a Pentagon vegye át. Fontos részt vállalt terroristák ügyét vizsgáló katonai törvényszékek felélesztésében, valamint abban, hogy visszavonták a homoszexualitásukat nyíltan vállaló személyek katonai szolgálatára vonatkozó tilalmat.

A jelölt jelentős tapasztalatra tett szert a terrorelhárítás és a kiberbiztonság kérdéseiben is, ám kevésbé járatos a katasztrófa-elhárításban és a bevándorlás-rendészetben, ami szintén a belbiztonsági tárca feladatköréhez tartozik.

Jeh Johnson korábban New Yorkban a szövetségi igazságügyi rendszerben és a magánszférában is dolgozott. Bill Clinton elnöksége idején a légierő jogi főtanácsosaként szolgált, majd nemzetbiztonsági szaktanácsadóként 2004-ben részt vett John Kerry és 2008-ban pedig - Hillary Clintonnal szemben - Barack Obama elnökválasztási kampányában is.

Neve korábban az igazságügyi miniszterséggel kapcsolatban is felmerült, arra az esetre, ha a posztot jelenleg betöltő Eric Holder a távozás mellett döntene. A belbiztonsági tárcával kapcsolatban elemzők nem tartották számon a vezető esélyesek között.

Szenátusi jóváhagyása esetén Johnson lesz a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán 22 kormányzati intézmény összevonásával felállított, jelenleg 240 ezer munkatársat foglalkoztató belbiztonsági tárca negyedik vezetője. Elődje, Janet Napolitano szeptemberi távozása után a Kaliforniai Egyetemek Rendszerének elnöke lett.