BUX
38240

Megvan az ír mentőcsomag

Nyolcvanöt milliárd eurós uniós mentőcsomagot hagytak jóvá vasárnap Írország számára - jelentette be Brüsszelben Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, a 16 euróövezeti ország pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke.

MTI-Eco, 2010. november 29. hétfő, 07:45

Az Eurócsoport vasárnapi rendkívüli ülése után tanácskozást tartottak a 27 EU-ország pénzügyminiszterei is, és így azok az országok is jóváhagyták a csomagot, ahol nem a közös pénz a fizetőeszköz.

A 85 milliárdból 35 milliárd euró szolgálja a válságos helyzetbe jutott ír bankszektor megsegítését: 10 milliárdot azonnali feltőkésítésre kívánnak fordítani, 25 milliárd pedig pénzügyi hátteret nyújt a további banki hitelromlás elkerüléséhez. Írország a maga részéről 17,5 milliárd eurót fordít - készpénzben, illetve a nyugdíjalapok mozgósítása révén - bankrendszerének megmentésére.

A fennmaradó összeget Dublin közlése szerint 5,8 százalékos, Olli Rehn pénzügyi EU-biztos szerint "mintegy 6 százalék körüli" - pontosan a jövő héten megállapítandó - kamatra adják kölcsön Írországnak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 22,5 milliárd euróval vesz részt a pénzügyi mentőakcióban.

Kulcsfontosságú engedményt tettek a miniszterek Írországnak azzal a döntésükkel, hogy a szigetországnak csak 2015-re kell 3 százalékra leszorítania az éves költségvetési hiányt.

A miniszterek egyetértettek az Európai Bizottsággal és az Európai Központi Bankkal abban, hogy az Írországnak nyújtandó kölcsön az euróövezet és az egész Európai Unió pénzügyi stabilitásának a megőrzését szolgálja - jelentette ki Juncker a megbeszélések után tartott sajtótájékoztatón.

Brian Cowen ír miniszterelnök kiemelte, hogy a megállapodás értelmében Írországnak nem kell változtatnia az unióban rendkívül alacsonynak számító, 12,5 százalékos társasági adókulcson.