Edward Markey amerikai szenátor olyan törvényjavaslattal állt elő, amely jelentősen mérsékelhetné Ukrajna függését az orosz gázellátástól. Az amerikai politikusok korábban sürgették a washingtoni kormányt, hogy tegye lehetővé az amerikai palagáz exportálását a kelet-európai országba, ám ennek több akadálya is van, amelyek közül csak az egyik az energiahordozók kivitelét tiltó, 40 éve érvényben lévő törvény.

Ha ezt feloldják, akkor sem kezdődik meg a cseppfolyósított gáz (lng) kivitele az USA-ból 2015-ig, ám ennél is komolyabb gond, hogy Ukrajnának nincs lng-kikötője, ahol fogadhatná a szállítmányokat. Markey javaslata szerint máshonnan fognák meg a problémát: átformálnák az ország szovjet időkből örökölt energetikai infrastruktúráját.

A törvénytervezet szerint kétszeresére emelnék azt az összeget, amelyet a külügyminisztériumon, a USAID szervezeten és az Export-Import Bankon keresztül folyósíthatnának az urán energiarendszer modernizálására. A USAID például évente 10 millió dollárt fordíthatna erre a célra 2015 és 2017 között. Az ukrán energiaellátás teljesen nélkülözi a hatékonyságot.

A Világbank becslései szerint csak azzal felére lehetne csökkenteni a fűtésre szánt gáz felhasználását, ha betömnék csővezetékek lyukait és kicserélnék az öreg gázbojlereket. A demokrata Markey javaslata jó eséllyel átmegy a pártja többségi irányítása alatt lévő szenátuson, kérdés azonban, hogy mit szól hozzá a konzervatívok ellenőrzése alatt lévő képviselőház. A politikus kijevi útján finanszírozó partnereket is keresett terve végrehajtásához.