Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olasz államfő újabb kormányalakítási megbízatást adott Giuseppe Conte 54 éves jogásznak.  Az euroszkeptikus M5S és a jobboldali Liga közös kormánya pénteken 16 órakor teszi le esküjét. Ez lesz Olaszország 65. kormánya a második világháború óta.

Ez az első alkalom, hogy az Európai Unióban két olyan populista erő kerül kormányra, amely nyíltan bírálja a brüsszeli politikát. Két újnak számító olasz párt, amely a "változás kormányát" ígérte az olaszoknak a pénzügyi politikától a migrációig.

Giuseppe Conte bemutatta kormánya névsorát is. Eszerint Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a gazdasági fejlesztési, jóléti és munkaügyi tárcák élére került, Matteo Salvini, a Liga vezetője a belügyminisztériumot kapta meg, és mindketten egyben miniszterelnök-helyettesek is lesznek - írja az MTI.

Az M5S és a Liga majdnem ugyanannyi tárcát kapott. Luigi Di Maio eddig három különálló tárcát vett át; ez azt mutatja, hogy az M5S kiemelt figyelmet kíván szentelni a munkahelyteremtésnek és a szegénység felszámolásának a közmunkához kötött alapjövedelem tervezett bevezetésével.

Matteo Salvini belügyminiszterként az illegális bevándorlók Olaszországból való eltávolítását ígérte. Salvini első nyilatkozata szerint közbiztonságot teremt Olaszországban, tenni fog a szervezett bűnözés megfékezése érdekében, és nem engedi a "nem hagyományos, nem apából és anyából álló családteremtést".

A pénzügyminiszter a 69 éves Giuseppe Tria, a Tor Vergata római egyetem gazdaságpolitika-professzora lesz, akit a Liga jelölt.

A külügyminiszter az EU-szakértő Enzo Moavero Milanesi, aki 2011-től 2013-ig - a Monti- és a Letta-kormány idején - az európai uniós ügyekért felelős miniszter volt.

Az új olasz kormány EU-ügyi minisztere Paolo Savona, akit az államfő korábban túlzottan Európa-ellenesnek tartott és megvétózta pénzügyminiszteri kinevezését; Savona 2005-ben ennek a minisztériumnak a vezérigazgatója volt.

A miniszterelnöki hivatal élére Giancarlo Giorgetti, a Liga politikusa, az olasz titkosszolgálatok élére Vito Crimi, az M5S tagja került. Külön tárca nélküli miniszter foglalkozik majd Dél-Olaszország felzárkóztatásával, valamint a fogyatékkal élők segítésével.

Az M5S az említettek mellett az igazságügyi, a védelmi, a kulturális, a környezetvédelmi, az infrastrukturális tárcát kapta meg, valamint a Dél-Olaszország fejlesztését célzó minisztériumot. A Liga pedig a gazdasági, közigazgatási, regionális ügyekkel foglalkozó, földművelésügyi, oktatási és családpolitikai minisztériumot.

Giuseppe Conte kijelentette: az M5S-Liga kormány megvalósítja a két párt közti kormányszerződést, és jobbá teszi az olaszok életét.

Az M5S-Liga kormány a választás utáni 86. napon született meg. A két párt május 18-án dolgozta ki a közös kormányszerződést. Az államfő május 27-én nem fogadta el Paolo Savona pénzügyminiszteri jelölését, így a kormányalakítás megakadt, és Giuseppe Conte visszaadta miniszterelnöki megbízatását.

Luigi Di Maio szerdán a kormányalakítás újraindítását javasolta Paolo Savona más pozícióba helyezésével. A Liga végül engedett, annál is inkább, mivel a párt támogatottsága a kormányalakítás heteiben a választásokon szerzett 17,4 százalékról már 27 százalékra ugrott a felmérésekben. Az M5S népszerűsége pedig a három hónappal ezelőtti 32 százalékról 29-re csökkent. Ezt Matteo Salvini ki is használta: beleegyezett Savona áthelyezésébe, de új pozíciókat szerzett a kormányban, amelyben már nem kisebbik pártként vesz részt.

Képünk forrása: Shutterstock