Lew-nak gyakorlatilag csak egy nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy új pozíciójából megpróbálja megakadályozni az amerikai szövetségi költségvetés automatikus csökkentésének március 1-i életbe lépését.

Egy 2011-ben elfogadott megállapodás értelmében, ha a pártoknak péntekig nem sikerül megállapodniuk a deficitnek - az elnök szándékai szerint - adóemelések és szelektív költségvetési csökkentések kombinációjával történő csökkentéséről, akkor 85 milliárd dollárral csökkentik a büdzsé kiadásait. A megszorítás terhének több mint felét a Pentagon viseli majd, a fennmaradó részt pedig egyenletesen elosztják a többi tárca között.

Jack Lew a szenátus pénzügyi bizottságának meghallgatásán kijelentette, hogy legfontosabb célkitűzése az adóreform végrehajtása és, hogy szükség van az adóbázis kiszélesítésére. Hangsúlyozta, az elnök elkötelezte magát az adóreform mellett, az adókulcsok csökkenthetők, de ehhez rendbe kell tenni az ország pénzügyi háztartását. Lew több ízben hangoztatta a kétpárti együttműködés fontosságát.

"Az adótörvény megtisztítása és az adóbázis kiszélesítése révén van rá lehetőség, hogy növeljük a bevételeket, amire szükségük van" - mondta korábban a szenátus szakbizottsága előtt Lew.

Az adóbázis kiszélesítése elemzők szerint egy sor adókedvezmény eltörlését jelentheti. A republikánus honatyák megpróbáltak nyomást gyakorolni Lew-ra a társasági adó csökkentése érdekében, amely szerintük a maga 35 százalékával a legmagasabb a fejlett világban. Obama elnök támogatja, hogy a legmagasabb adókulcsot 28 százalékra csökkentse, a leendő miniszter szerint ugyanakkor "kihívás" lenne azt az ellenzéki honatyák által óhajtott 25 százalékra leszállítani.

A költségvetési szakértőnek tartott, 57 éves Lew, aki a közelmúltig a Fehér Ház kabinetfőnöke volt, Timothy Geithnert váltja a pénzügyminiszteri székben.