Megvan Cameron utóda? - újra nő vezetheti Nagy-Britanniát

Theresa May belügyminiszter a leköszönő David Cameron brit miniszterelnök legnépszerűbb utódjelöltje a vasárnap ismertté vált új felmérések szerint.
MTI, 2016. július 3. vasárnap, 14:25
Fotó: Napi.hu

Cameron a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján jelentette be, hogy őszig távozik a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány éléről, miután a referendumon a választók többsége a kilépésre voksolt.

A pártvezetői és a miniszterelnöki tisztségért Theresa May, valamint Michael Gove igazságügyi miniszter, Stephen Crabb munkaügyi miniszter, Liam Fox volt védelmi miniszter és Andrea Leadsom energiaügyi államtitkár verseng.

A két legolvasottabb vasárnapi brit tömeglap, a Mail on Sunday és a Sun on Sunday által megrendelt két különböző felmérés egyaránt Theresa May utcahossznyi előnyét jelzi a Konzervatív Párt szavazásra jogosult tagjai körében. A Mail megbízásából a Survation közvélemény-kutató által 1013 fős mintán elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a belügyminisztert a tory párttagok 59 százaléka szeretné a Konzervatív Párt élén és a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban látni. Theresa May a teljes brit választópolgárságon belül is 50 százaléknyi támogatottságot tudhat magának.

Gove lemaradt

Michael Gove igazságügyi miniszter messze lemaradva a második helyen áll, a párttagok körében 15, a választásra jogosult teljes brit lakosságon belül 14 százalékos támogatottsággal.

A Sun on Sunday számára az ICM közvélemény-kutató által elvégzett felmérés szerint Theresa Mayt a konzervatív választók 60 százaléka támogatja, Michael Gove-ra 10 százalék voksolna.

Gove súlyos bírálatok kereszttüzébe került még a Konzervatív Párton belül is azóta, hogy a héten teljesen váratlanul megvonta támogatását az addigi abszolút favoritnak tartott Boris Johnson volt londoni polgármestertől, és - saját korábbi nyilatkozatainak is ellentmondva - bejelentette, hogy indul a Cameron utódlásáért folyó versenyben. Gove a népszavazási kampányban Johnsonnal együtt a kilépésért kampányoló tábor frontembere volt, és többször is kijelentette, hogy nem kíván pályázni a pártvezetői és miniszterelnöki tisztségre, ha Cameron távozik.
Michael Gove döntése után Boris Johnson hatalmas meglepetésre bejelentette, hogy nem indul a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, és így a miniszterelnöki posztért sem.

Újra női miniszterelnök jöhet

Egyelőre a pályázók egyike sem számít a Konzervatív Párt hivatalos jelöltjének. Először az alsóház konzervatív frakciója szűkíti le többfordulós szavazássorozattal két személyre a megválasztható indulók listáját - az első forduló kedden lesz -, ezután a párt szavazásra jogosult 125 ezer tagja választja meg az új vezetőt, aki egyben be is költözhet a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalba.

A jelenlegi menetrend szerint szeptember 9-én derül ki, hogy ki lesz Cameron utódja.

Ha Theresa May kerül a Konzervatív Párt és a brit kormány élére, ő lenne Nagy-Britannia második női miniszterelnöke Margaret Thatcher után.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2016.07.03 16:24

Nehéz komolyan venni egy olyan népet amelyik kiszavazza magát az Unióból, majd pár nap múlva olyan miniszterelnököt szeretne aki végig a maradás mellett kampányolt.
Az persze érthető, hogy a brexit mellett kampányoló politikusok nem merik aláírni a kilépési nyilatkozatot (ami egyben a brit Trianon), hanem fejvesztve menekülnek (lásd Johnson).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html