Megvan, ki veszi át a francia gazdasági miniszter feladatait

Megerősítette a francia elnöki hivatal kedden Emmanuel Macron gazdasági miniszter lemondását és bejelentette, hogy helyét Michel Sapin pénzügyminiszter veszi át, akit Francois Hollande államfő gazdasági és pénzügyminiszterré nevezett ki.
MTI, 2016. augusztus 30. kedd, 18:52
Fotó: Napi.hu

Emmanuel Macron azért mondott le, hogy "teljes idejét a politikai mozgalmának szentelje" - tudatta közleményben az Elysée-palota, ahol délután személyesen nyújtotta be a lemondását a 38 éves tárcavezető Francois Hollande államfőnek.

Utódának a francia köztársasági elnök egyik legrégebbi munkatársát nevezte ki Michel Sapin személyében, akinek eddigi tárcáját kiszélesítette a gazdasági ügyekkel.

Emmanuel Macron "ismét szabad ahhoz, hogy új politikai mozgalmát felépítse" - mondta a volt tárcavezető által márciusban En marche (Indulás!) elnevezéssel alapított párt egyik szóvivője. Az új politikai mozgalom célja felülemelkedni a bal- és jobboldali megosztottságon. Emmanuel Macron korábban elmondta, hogy elégedetlen a jelenlegi baloldallal. Július 12-én Párizsban tartott nagygyűlésén pedig azt ígérte mintegy 3500 fős hallgatóságának, hogy a 2017-es választásokon győzelemre viszi a pártját.

A lemondással azonnal megindultak a találgatások, hogy új mozgalma élén Emmanuel Macron elindul-e a jövő évi elnökválasztást megelőző jelöltállító választáson, amelyet januárban rendez a francia baloldal. Francois Hollande még nem jelezte, hogy újra elindul-e az elnöki székért, illetve az előválasztáson, ahol a felmérések szerint legesélyesebb kihívója Emmanuel Macron lehetne. Eddig három volt baloldali miniszter jelezte, hogy megméretteti magát a januári jelöltállításon.

HOZZÁSZÓLÁSOK