A független auditorok, amelyeket a spanyol kormány kért fel az ország bankjainak átvilágítására, legfeljebb 62 milliárd euróra  teszik a pénzintézetek friss tőkeszükségletét − derült ki a kormány késő délutáni bejelentéséből. Az amerikai Oliver Wyman és német Roland Berger tanácsadó cégek stressztesztnek vetettek alá 14 pénzintézetet − amelyek a spanyol pénzügyi szektor 85 százalékát reprezentálják −, hogy kiderítsék veszteségtűrő képességüket.

A 2011. végi helyzetet tükröző adatokat a spanyol központi bank bocsátotta rendelkezésükre. A vizsgálatot a madridi kormány, a jegybank, az Európai Központi Bank, az IMF, az Európai Bankfelügyeleti Hatóság és az Európai Bizottság szakértői felügyelték. A kormány emellett felérte a Deloitte Touche Tohmatsut, a PricewaterhouseCooperst, az Ernst & Youngot és a KPMG-t, hogy egyenként tekintsék át a bankok helyzetét. Ezeknek a jelentéseknek július utolsó napjára kell elkészülniük.

A két tanácsadó által számolt összeg nagyobb, mint a Nemzetközi Valutaalap becslésében szereplő 40 milliárd euró − igaz, ez feltételezte, hogy a viszonylag jó helyzetben lévő bankok képesek a piacról is forrást szerezni tőkehelyzetük javítására. A Standard & Poor's hitelminősítő szintén ma jelezte, hogy értékelése szerint 2012-ben és 2013-ban nem lesz szükség nagyobb összegre annál a 100 milliárd eurós uniós támogatásnál, amelynek felhasználására két hete rábólintottak az eurózóna pénzügyminiszterei. A hitelminősítő szerint ugyanakkor a bankok helyzetének javítása nem jelent garanciát a hitelezés megindulására. Ennek ellenére egyelőre nem tervezik a spanyol pénzintézetek leminősítését.