Megvan Merkel ECB-elnökjelöltje?

A Bild német napilap értesülései szerint Angela Merkel, német kancellár Mario Draghit, az olasz központi bank jelenlegi elnökét látná szívesen az Európai Központi Bank éléről távozó Jean-Claude Trichet utódaként. A német kancellária közleményben tagadta, hogy lenne hivatalos támogatott.
MTI-Eco, 2011. április 29. péntek, 15:02
Fotó:

A lap pénteki számában a kancellárhoz közelálló forrásokra hivatkozva Draghiról úgy ír: Merkel a "legnémetebb jelöltet kívánja támogatni". A kancellária szóvivője szerdán úgy nyilatkozott: az ECB következő elnökét csak Németország egyetértésével jelölhetik ki. Korábban Róma és Párizs egyértelműen állt ki az olasz Mario Draghi jelölése mellett.

A lap írása szerint a Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter már korábban döntött arról, hogy az olasz jegybankelnököt támogatja. Angela Merkel eddig azonban nem akart hivatalosan is az olasz szakember jelölése mögé állni.

A jelenlegi elnök, Trichet, mandátuma október 31-én jár le. Az új elnök személyéről - akinek 8 évre szól majd kinevezése - június végén, az Európai Unió Tanácsának ülésén dönthetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK