Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaságban megismétlődhet a krími forgatókönyv: a szakadár országrészben az orosz hadsereg alakulatait riadókészültségbe helyezték, a katonáknak rohamsisakokat, golyóálló mellényeket és éles lőszert osztottak ki - tudatta a Deutsche Welle német rádió. Moldávia túlnyomó többségében oroszok és ukránok lakta területe az orosz imperialista vágyak következő célpontja lehet. A Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság sajtója szerint a tiraszpoli vezetés attól tart, hogy az ukrajnai nyugtalanság átterjedhet területükre. Ezt látszik bizonyítani, hogy megerősítették az ukrán határon az útlevelek ellenőrzését és megerősítették az ottani határőrséget.

Az elszakadt országrész területén a 14. orosz hadsereg mintegy 1800 katonája állomásozik. Az 1999-es isztambuli megállapodás értelmében az orosz támaszpontokat 2003-ig be kellett volna zárni, azonban ez nem történt meg. Szergej Ivanov akkori orosz hadügyminiszter 2006-ban úgy nyilatkozott, hogy katonáik addig nem hagyják el a régiót, "amíg ott nem lesz nyugalom".

A hírhedt szélsőséges orosz politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij pártjának egyik parlamenti képviselője felszólította a moszkvai külügyminisztériumot, hogy ismerjék el a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaságot, és gyorsított eljárással vegyék fel az orosz föderációba. Szerinte ezt indokolják az állítólag tervezett román hadgyakorlatok, amelyek a térség Romániához való csatolásával fenyegetnek. Ezeket a vádakat és javaslatokat mind Bukarest, mind Tiraszpol visszautasította.

Ugyanakkor Moldávia fővárosában, Kisinyovban az orosz agresszió veszélyétől tartanak, és politológusok szerint az országnak az Európai Uniótól és az Egyesült Államoktól kellene védelmet kérnie. Félelmeikkel nem állnak egyedül - a napokban hasonló gondolatoknak adott hangot Mike Rogers, az amerikai képviselőház titkosszolgálati bizottságának vezetője. Mint mondta, Vlagyimir Putyin az Oroszország körüli "biztonsági zóna" kiszélesítésére törekszik, amely magába foglalná a Krím-félszigetet, s ha azt sikerül annektálni, a következő célpontok felé fordulna, amelyek élén Moldávia áll.

Nicolae Timofti, a moldovai köztársaság elnöke kijelentette, hogy országa Ukrajna területi szuverenitása és a nemzetközi jog tiszteletben tartását követeli. Iurie Leanca miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, hogy a krími oroszbarát és az ukrán Európa-barát erők közti feszültség a Dnyeszter-menti konfliktusra emlékezteti. A kormányfő március eleji washingtoni látogatása során az USA támogatását kérte. Hivatalos tárgyalásain váratlanul megjelent Barack Obama elnök, aki biztosította, hogy az Egyesült Államok létfontosságúnak tartja Európa e térsége stabilitásának fenntartását, John Kerry külügyminiszter pedig gazdasági támogatást ígért.