Megvan, mikor előzi meg Kína az USA-t

A korábban vártnál valamivel hamarabb, valószínűleg már tíz év múlva Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága a nominális hazai össztermék (GDP) alapján, a második helyre utasítva az Egyesült Államokat - vélik londoni pénzügyi elemzők.
Inforádió, 2014. december 26. péntek, 09:18
Fotó: Reuters

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja hosszú távú prognózisát a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről. Idei elemzésében a ház közölte: immár 2025-re várja az Egyesült Államok és Kína helycseréjét a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának első két helyén. (Nemrégiben kisebb polémia alakult ki, hogy vajon már most megelőzte-e Kína az USA-t - a pró és kontra érvekről részletesen itt olvashat.)

A CEBR londoni elemzői egy évvel ezelőtti előrejelzésükben még 2028-ra valószínűsítették ugyanezt. A korrekciót a cég szerint az indokolta, hogy a kínai hatóságok olyan felülvizsgált GDP-számítási módszertant honosítottak meg, amely a hazai szolgáltatási szektor teljesítményét a korábbinál sokkal pontosabban méri, és ez Kína éves nominális hazai össztermékéhez Malajzia teljes gazdaságának éves összkibocsátásával egyenlő pótlólagos értéket adott hozzá.

A cég becslése szerint a nominális kínai GDP-érték 2014 egészében 10 028 milliárd dollár, az amerikai gazdaság által megtermelt hazai össztermék 17 528 milliárd dollár lesz, vagyis az Egyesült Államok GDP-értéke az idén még csaknem 75 százalékkal meghaladja Kínáét.

A CEBR prognózisa szerint azonban Kína ezt a különbséget 2025-re ledolgozza, és az utána következő években gyorsuló ütemben hagyja maga mögött az amerikai gazdaságot. A ház közgazdászainak jelenlegi számítási modellje szerint a kínai GDP-érték 2029-ben 40 225 milliárd dollár, az amerikai hazai össztermék 32 761 milliárd dollár lesz. Egy évvel később már csaknem tízezer milliárd dollárra nő a különbség Kína javára: 2030-ra a CEBR londoni elemzői 43 637 milliárd dolláros kínai, illetve 33 985 milliárd dolláros amerikai GDP-értéket valószínűsítenek.

Más nagy elemzőházak egyelőre - legalábbis rövidebb távon - nem mutatják ki ezt a fordulatot. A Brookings Institution nemrégiben közölte: a Financial Times című londoni gazdasági napilappal közösen vezetett mutatója, a Tiger index (Tracking Indices for the Global Economic Recovery, vagyis a világgazdasági kilábalás követésére szolgáló mérőszám) éppen azt jelzi, hogy a világgazdaság első számú növekedési hajtóerejévé ismét az Egyesült Államok vált. Mindeközben a legnagyobb felzárkózó gazdaságokból, különösen a kínai gazdaságból folyamatosan fogy a növekedési lendület, Brazília és Oroszország pedig "egyszerűen a kábultság állapotában van" - állt a Brookings legutóbbi elemzésében.

Oroszország visszacsúszását a CEBR is valószínűsíti pénteki előrejelzésében. A ház szerint a rubelválság és az olajárak ezzel egyidejű zuhanása miatt az orosz gazdaság a nominális éves GDP-érték alapján tavaly elfoglalt 8. helyéről már az idén a tizedikre esik vissza, és innen 2030-ig várhatóan nem is tud feljebb kapaszkodni.

A CEBR szerint Németország - a legnagyobb euróövezeti gazdaság - is lefelé tart, elsősorban az euró gyengesége és a kedvezőtlen demográfiai folyamatok miatt. A ház pénteki előrejelzése szerint a német gazdaság, amely sokáig a világ a harmadik legnagyobbja volt, jelenleg pedig a negyedik helyen áll, 2030-ra a 7. helyre csúszik vissza, és addigra - 1954 óta először - Nagy-Britannia is megelőzi. Ha azonban Skócia időközben elszakad az Egyesült Királyságtól - ahogy azt a skót kormány a szeptemberi függetlenségi népszavazás elvesztése ellenére továbbra is tervezi -, akkor a CEBR számításai szerint a német-brit helycserére 2037-ig várni kell.

A ház távlati alapeseti prognózisa szerint a 2030-as világranglista legnagyobb gazdaságainak felső tízes mezőnyében - Kína, az Egyesült Államok és a harmadik helyre felzárkózó India után - Japán, Brazília, Nagy-Britannia, Németország, Dél-Korea, Franciaország és Oroszország neve szerepel majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.12.28 23:04

@htszht: Kösz juliann:
http://www.romkat.ro/hu/content/romai-katolikus-naptar-2014

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség se nagyon hirdeti Atilla-t, de Attila van benne.

A fene... már ők se tisztelik a hagyományokat?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.12.28 22:59

@htszht: Látja-látja?!

Senkit nem érdekel, mert nem aszerint élünk!

Mint már máshol is megemlítettem: szép dolog a mélymagyarhazaimádat, de nem hasznos!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.12.28 20:26

@foldnyuzo:
Pont az árulkodik a gondokodás hiányáról hogy keresek egy-egy olyan megközelítést (szigorúan tények alapján), ami miatt porba dől a felépített sablonhalmazod?
Azt mondod Kína egy szelíd óriás. És ha megkérdezem miért a válasz az, hogy mert nem akar semmit. Már ne haragudj de ebben hol a gondolkodás szikrája is akár? Mert te tudod pontosan a KKP vezetőinek terveit? Vagy leülsz és végiggondolod -nem felületesen, hanem részleteiben- mi van Kínával. Egyik sem. Fogsz egy mondatot egy általáos iskolás történelemkönyvből beidézed "magába zárkózó birodalom" meg még saját kútfőből hozzáteszed "Kína marad Kínában", és ezzel letudod az egészet.

Amikor megcáfolom az elérhető közel és távolmúlbéli történelmi ismeretekkel, akkor elismétled az egészet előlről és kijelented hogy én nem gondolkozok :)

Te nem érzed ezt viccesnek? Mert én roppantul. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.12.28 20:13

@rw2:
A te szöveged árulkodik folyton az önálló gondolkodás hiányáról, de így is lehet doktorálni. A némi vita az tényleg némi, nem állítottam olyasmit, hogy nincs vitájuk.
Kína egy szelíd óriás, a világpolitika síkján.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.12.28 20:08

@foldnyuzo:
"akkor a te tudásod, illetve ollózgatásod innen onnan, van a neten éppen elég baromság."
Tehát az ujgúrok, tibetiek nem érik magukat megszállás alatt? Egységes császárság voltak az idők kezdete óta? :D

"náluk nem volt felvilágosodás, nem fedeztek fel új világokat, maradtak a maguk világában."
Aki gyenge mert darabokra hullott az nem fedez fel "új világokat". Kapisi? Félek nem :)

"Ma sem akarnak a világtól semmit, saját dolgaikon kívül."
Azért csak van némi területi vitájuk Indiával, Oroszországgal, Japánnal, Taivannal, Vietnámmal, Fülöp-szigetekkel stb szemben :D

A rém egyszerű sablonjaid nem működnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html