Nagyon fontos, hogy egy új miniszterelnöknek, kormányfőnek, államfőnek hová vezet az első külföldi látogatása. Az, hogy Theresa May Németországba megy és nem Washingtonba, üzenetértékű, a Brexit hatásait enyhíteni kívánó, a kilépés kockázataival számoló döntés. Az sem véletlen, hogy Berlinből nem hazarepül Theresa May, hanem Párizsba, ahol Francios Hollande-dal tárgyal, vagyis az Európai Unió két legnagyobb tagállamát látogatja meg első hivatalos útján.

Feledy Botond szerint előre tudható, hogy Nagy-Britannia kilépési tárgyalásain konfliktus lehet Theresa May és Angela Merkel német kancellár között a bevándorlás kérdésében. Azt mondta, Theresa May belügyminiszterként az egyik legerősebb, "klasszikus, konzervatív, rendpárti migrációs politikát" vitte, ugyanakkor a migráció Angela Merkel számára is kiemelt politika, így kérdés, hogyan tudnak ebben megegyezni.

A szakértő szólt arról is, hogy Nagy-Britannia nyilvánvalóan szeretne minél több hozzáférést megtartani az uniós piachoz és az uniós gazdasági egységekhez. Hogy ezért milyen árat fog kérni az Európai Unió, abban Angela Merkel szava lehet a meghatározó, nem az Európai Bizottságé. Ebben a kérdésben "már most el kell kezdeni puhatolózni".

A kilépési tárgyalás ütemére is kitért a szakértő, aki szerint a brüsszeli vezetők gyorsan szeretnék ezt lezárni, ugyanakkor Németországban az az álláspont körvonalazódik, hogy időt kell adni a tárgyalásoknak. Így valószínűleg, Németország gazdasági stabilitása miatt, a tárgyalások siettetése "nem lesz prioritás", Angela Merkel ebben a kérdésben is türelmes lesz.