Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Szydlo-kormány minisztereinek, a szejm és a szenátus elnökeinek részvételével a varsói elnöki palotában rendezett ceremónián Andrzej Duda a lemondott Beata Szydlót megbízta a kabinet vezetéséve az új kormány beiktatásáig, majd beszédében méltatta kétéves kormányzásának eredményeit- - írta az MTI.

"Csak az, aki közelről szemlélte munkáját, azt, ahogy Lengyelországot szolgálta, tudja, milyen nehéz volt ez, mindez mennyi szellemi és fizikai erőfeszítést követelt ..." - jelentette ki, majd hozzáfűzte: "A Lengyel Köztársaság krónikáiban aranybetűvel jegyzik majd nevét".

Rámutatott: 1989 után Lengyelországnak 16 miniszterelnöke volt, közülük csak hárman voltak hosszabb ideig hivatalban, mint Szydlo.
Morawieckihez fordulva, Duda elmondta: jó együttműködésre számít, miközben nehéznek minősítette az előtte álló küldetést. Reményének adott hangot, hogy Morawiecki "minél hamarabb ismerteti a kormány összetételét".

Morawiecki rövid felszólalásában ígérte: az eddig megvalósított kormányprogram továbbá is útmutató lesz számára ahhoz, hogy minél jobban szolgálja a lengyel társadalmat, a családokat, az ország biztonságának és gazdaságának, valamint nemzetközi szerepének megerősítését.

Beata Szydlónak megköszönte mindazt, amit a "csapatért" tett.

Az új kormányfő várhatóan kedden mond parlamenti programbeszédet, amit a kormányáról szóló bizalmi szavazás követ. A pénteken formálisan lemondott kormányban azonban csütörtöki nem hivatalos értesülések szerint nem lesz változás, a miniszterelnök személyén, valamint az általa eddig betöltött két miniszteri poszton kívül más személycserék csak januárban várhatók. Jacek Sasin, a PiS képviselője a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízióban viszont péntek este nem zárta ki, hogy az új kormánytagok megjelölése korábban is várható.

Címlapkép forrása: AFP PHOTO/ATTILA KISBENEDEK